Menners prolongeren titels

Menners prolongeren titels

Een kleine 100 menners reisden af naar het Noord-Friese Wouterswoude om te strijden om de KNHS kampioenstitels samengesteld mennen klasse 2 en 3. In tien categorieën werden de nationale prijzen verdeeld. Cas Hendriks (Zeeland) won wederom de hoogste titel, dit jaar in klasse 3. Jaap van der Horst (Utrecht) en Harry Streutker (Coevorden) prolongeerden hun titels van 2013.

Pony’s

Arion Vissers kreeg unaniem de eerste plaats van de jury voor haar dressuurproef en reed een foutloze vaardigheid. Na de marathon behield ze haar koppositie en nam ze blij haar titel in ontvangst bij de enkelspan pony’s klasse 3: “Eindelijk, ik heb er een jaar op moeten wachten!” Ze doelt op het feit dat vorig jaar door een verloren zweep de titel aan haar neus voorbij ging. Vissers, die de minste strafpunten van alle deelnemers realiseerde, promoveerde dit jaar naar klasse 3 en wil doorstomen naar klasse 4.

Bij de enkelspan pony’s klasse 2 won Hanno van Kalkeren ook unaniem de dressuur en reed als enige van zijn groep een foutloze vaardigheid. Met ruime voorsprong ging hij de marathon in, waar hij tweede werd en verdiend totaalwinnaar van deze categorie.
Tweespan pony menner klasse 3 Cas Hendriks reed met zijn schimmel-Welshjes Jim en Jip een sterke wedstrijd. Hij hoefde vanwege grote voorsprong de marathon niet voluit te rijden en evenals vorig jaar eiste hij de de nationale titel op, maar nu een klasse hoger. In de kleine groep tweespan pony’s klasse 2, waar de strijd niet minder fel was, trok Jan Loenen uit Vierlingsbeek aan het langste eind.

Bijzonder spannend was de groep vierspan pony’s, waar titelverdedigster Marijke Hammink na een winnende dressuurproef een duur balletje liet rollen in de vaardigheid. Hierdoor stond Roy van der Velden na twee onderdelen bovenaan. In de marathon ging het voluit. Zowel Van der Velden als Hammink moesten een extra volte draaien in een hindernis, zodat Gerco van Tuyl op de hoogste trede mocht plaatsnemen. “Het was leuk dat we voor de marathon zo dicht bij elkaar stonden, alles was nog mogelijk,” aldus de jonge menner die al vier jaar in deze groep sterk meerijdt, maar nooit de nationale titel won.

Paarden

De enkelspan paarden klasse 3 vormde de grootste groep. Hier trok Jaap van der Horst met zijn Holsteiner Zorro net als vorig jaar de overwinning naar zich toe, met flinke voorsprong op reservekampioen Paul Versluis.

Elsbeth Broekhuis imponeerde weer in de marathon met haar NRPS schimmel Phiero (v. Paledo). Stond ze na dag één nog op een zesde positie, in de uithoudingsproef liep ze zeven punten in, waarmee ze het kampioensstokje klasse 2 van clubgenoot Milou Huisman overnam. Broekhuis zette bovendien de snelste tijden neer van alle deelnemers. “Phiero wil zó werken. Dit is een mooie bekroning van mijn klasse 2 periode,” straalt de menster uit Nijkerk.

Bij de tweespan paarden nam Leo van der Burgt voor klasse 2 de prijs in ontvangst en Hans Reitzema met zijn Arabo-Friezen bij de klasse 3. Harry Streutker uit Coevorden, vorig jaar winnaar bij de vierspan paarden evenaarde die prestatie, eveneens met Arabo-Friezen.

Kampioenen 2014:
Enkelspan pony klasse 2: Hanno van Kalkeren
Tweespan pony klasse 2: Jan Loenen
Enkelspan paard klasse 2: Elsbeth Broekhuis
Tweespan paard klasse 2: Leo van der Burgt
Enkelspan pony klasse 3: Arion Vissers
Tweespan pony klasse 3: Cas Hendriks
Enkelspan paard klasse 3: Jaap van der Horst
Tweespan paard klasse 3: Hans Reitzema
Vierspan pony klasse 2/3: Gerco van Tuyl
Vierspan paard klasse 2/3: Harry Streutker

Hoefnet

Reacties