José Membrilla van Leeuwen eerste op postalwedstrijd boogschieten te paard

José Membrilla van Leeuwen eerste op postalwedstrijd boogschieten te paard

boogschieten
José Membrilla van Leeuwen, instructrice van Paard en Boog, in actie op een Grand Prix in Hongarije.

José Membrilla van Leeuwen heeft de meeste punten gescoord bij de postalwedstrijd boogschieten te paard die gisteren is verreden op het terrein van Paard en Boog in Kaatsheuvel. Maar dat betekent niet dat zij de winnaar is! Nog tot eind mei kunnen clubs over de hele wereld eenzelfde wedstrijd op een baan met dezelfde regels en afmetingen organiseren.

Koreaanse regels

Membrilla van Leeuwen, trainer van Paard en Boog scoorde in totaal 59,22 punten. Tweede van de tien deelnemers werd Arno Hendriks, ook trainer van Paard en Boog, met 57 punten. Claire Hagen (trainer Horsebackarchers of Holland) haalde de derde plaats met 54,64 punten. De veertienjarige Siem Budding, die voor Nederland naar het WK gaat, werd vierde.

Deze postal werd op een wedstrijdbaan volgens Koreaanse regels gereden. Dat houdt in dat de ruiters voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts schieten. Ze moeten in galop hun pijlen uit een quiver (pijlenkoker) pakken en in ieder doel zo nauwkeurig mogelijk één pijl schieten.

Nog geen winnaar

Het moet nog blijken hoe de scores van gisteren zich verhouden met de resultaten van clubs uit het buitenland. Tot eind mei kunnen clubs over de hele wereld eenzelfde wedstrijd op een baan met dezelfde regels en afmetingen organiseren. De International Horseback Archery Alliance (IHAA) zet de ingezonden scores dan op een rijtje zodat duidelijk wordt wie zich de winnaar van deze wedstrijd mag noemen.

De internationale organisatie voor het boogschieten te paard, IHAA, schrijft om de twee maanden een postalwedstrijd uit. Iedereen over de hele wereld kan meedoen en zijn score insturen, zolang de wedstrijd maar wordt gehouden op een wedstrijdbaan die voldoet aan de richtlijnen van de IHAA. Zo is bepaald dat de baan 90 meter lang moet zijn en ook is voorgeschreven waar de doelen moeten staan. De wedstrijd wordt meestal gewonnen door schutters uit Hongarije,, waar het boogschieten te paard een grote sport is. De Nederlanders zijn al regelmatig in de top 20 te vinden.

Drie deelnemers stapcompetitie

Voor beginnende ‘horsebackarchers’ organiseerde Paard en Boog in Kaatsheuvel een stapcompetitie. Deze telde drie deelnemers, allen uit België. Hier scoorde Andoni Redondo Cuesta uit België het hoogst met 131 punten.

Meer informatie is te vinden op www.paardenboog.nl

Bron en foto: persbericht

Reacties