Jockey van ontvoerde Shergar overleden *video’s*

Jockey van ontvoerde Shergar overleden *video’s*

renpaarden
foto: Tophorseracing

De Britse topjockey Walter Swinburn, ook wel ‘Choirboy’ genaamd, is gisteren op 55-jarige leeftijd overleden. Op 19-jarige leeftijd won Swinburn met het legendarische renpaard Shergar de Epsom Derby van 1981 met tien paardlengtes voorsprong (video).

De ontvoering en dood van Shergar

Shergar was het paard van de Iraanse ‘koning’ in ballingschap, de Aga Khan. In februari 1983, dus twee jaar nadat hij de Derby had gewonnen, werd de hengst op klaarlichte dag ontvoerd van de stoeterij waar hij ter dekking stond *video*.

Onderhandelingen met de ontvoerders –vermoedelijk gelieerd aan de IRA– liepen op niets uit en Shergar is nooit meer teruggevonden. Een oud-IRA-lid verklaarde eens dat Shergar met een machinegeweer om het leven was gebracht. ‘Het paard wilde maar niet dood. Er was overal bloed en iedereen vloekte.’

Er is nooit duidelijk geworden wie er nou echt achter de ontvoering zat. In 1999 is er een speelfilm over Shergar gemaakt *video*.

Swinburns andere Derby-zeges

In 1986 won hij de Epsom Derby met Shahrastani en met Lammtarra in 1995. Hij schreef  ook nog andere grote races op zijn naam, waaronder de King George VI & Queen Elizabeth Stakes in Acot, de Prix de l’Arc de Triomphe en driemaal de 1000 Guineas met Musical Bliss in 1989, Hathoof in 1992 en Sayyedati in 1993.

Val

De jockey raakte in februari 1996 op gruwelijke wijze gewond toen zijn paard Liffey Rider door de omheining op de renbaan van Hong Kong viel. Swinburn was een week lang op de intensive care en had hoofd- en borstletsel. Wonderbaarlijk genas hij goed en won zes maanden later in Windsor weer zijn eerste race na het ongeluk met het paard Thalathat.

Hij was ook succesvol als trainer  met meer dan 260 overwinningen. Om financiëIe redenen leverde hij in 2011 de licentie in. Ook was hij nog enige tijd commentator bij het Chanel 4 Racing Team.

Swinburn laat een vrouw en twee dochters na. Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt.

Bron: Horse & Hound Wikipedia Youtube

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties