Jockey die miraculeuze comeback maakte beëindigt carrière

Jockey die miraculeuze comeback maakte beëindigt carrière

Jockey, renpaard
foto: Tophorseracing

Brian Toomey, de jockey die in juli 2015 een comeback maakte nadat hij in 2013 enkele seconden klinisch dood was na een val, heeft besloten zijn carrière als jockey te beëindigen. Zijn laatste race rijdt hij op dinsdag 14 juni met City Dreams, die in eigendom is van Brian Dunn, een van zijn vrienden.

Toen Toomey in juli 2013 ernstig hoofdletsel opliep bij een val, gaven de artsen hem 3% overlevingskans. Hij lag meer dan twee weken in een kunstmatige coma, waarna hij geopereerd werd om de zwelling van zijn hersenen te verminderen. Een deel van zijn schedel is vervangen door metaal en na twee jaar herstellen begon hij in juli 2015 weer met racen.

‘Ik heb bijna geen races meer gereden, dus het was niet echt een moeilijke beslissing om ermee te stoppen,’ vertelde Brian aan the Racing Post. Toomey heeft erg zijn best gedaan om terug te komen op niveau, maar ervoer dat er vanwege zijn verwondingen altijd wat tussen de eigenaren, trainers en hem in stond.

De uiteindelijke beslissing maakte hij op advies van trainer Enda Bolger, die hem vertelde dat zijn familie en vrienden zich elke keer dat hij racet zorgen maken. In eerste instantie voelde Toomey zich ontdaan toen hij besloot te stoppen als jockey, maar hij begrijpt inmiddels wel waarom hij weinig races heeft gereden sinds zijn val. Sinds hij de beslissing heeft gemaakt, is het alsof er een groot gewicht van zijn schouders af is, aldus Toomey. Hij gaat zich nu concentreren op een nieuwe carrière in de rensport.

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Tophorseracing

Reacties