Internationaal onderzoek naar langdurige effecten van een hersenschudding

Internationaal onderzoek naar langdurige effecten van een hersenschudding

Jockey, renpaard
foto: Tophorseracing

Er komt een groot internationaal onderzoek naar de gevolgen van een hersenschudding op lange termijn bij sporters. De studie zal zich initieel richten op jockeys en moet uitwijzen of gepensioneerde atleten een grotere kans maken op de ziektes van Parkinson en Alzheimer, die veroorzaakt kunnen worden door een hoofdtrauma als een hersenschudding.

Het initiatief voor het onderzoek komt van de International Concussion and Head Injury Research Foundation in Londen. Zij zullen een samenwerkingsverband aan gaan met bestaande projecten in Australië, Zwitserland en Amerika. Alle sportdisciplines zullen worden geanalyseerd, maar omdat de rensport een discipline is met het hoogste aantal gedocumenteerde hersenschuddingen, richten de wetenschappers zich hoofdzakelijk op zowel gepensioneerde professionals als amateurjockeys in Engeland, Ierland en Frankrijk.

Iedere twee weken een hersenschudding

Onder andere voormalig jockey Richard Dunwoody is één van de vrijwilligers voor de studie. Tijdens een zeventien jaar durende loopbaan in de rensport, werd Dunwoody drie keer gekroond tot nationaal kampioen en schreef daarnaast twee keer de befaamde Grand National op naam, voor een nekblessure in 1999 een einde maakte aan zijn carrière. ‘Als professional jockey kom je gemiddeld eens in de veertien dagen wel ten val. Het is dan ook heel normaal dat je als jockey regelmatig een hersenschudding is, maar we hebben er nooit bij nagedacht wat de effecten op langetermijn zouden kunnen zijn. Dit is dan ook een belangrijk onderzoeksproject, niet alleen voor de rensport, maar voor alle takken van sport. Ook de wereldberoemde jockey AP McCoy heeft zich inmiddels gemeld voor de studie.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties