Helmet Girl: helm in plaats van hoed

Helmet Girl: helm in plaats van hoed

In de barrelracing moet je stevig in je schoenen – of cowboylaarzen – staan om de traditie te doorbreken en daarbij tóch wereldrecords te breken. De Amerikaanse Nicole Aichele, alias ‘Helmet Girl’ doet dat. Ze draagt een helm in de traditionele westernscene, waar iedereen zijn hoofd met een cowboyhoed bedekt.

In de meeste staten van de USA is het dragen van een helm niet meer verplicht als je volwassen bent. Toch realiseerde Aichele zich dat er geen goeie reden was om niet een helm te dragen. Ze deed mee aan haar eerstvolgende barrelrace mét helm en zette hem nooit meer af. In 2010 reed ze een nieuw wereldrecord terwijl ze een helm droeg. Ook toen ze in de professionele wereld van de rodeo stapte in 2013 bleef ze bij haar standpunt. Veel fans zagen een voorbeeld in haar; ze diende als inspiratiebron voor honderden would-be rodeosterren. Ze kreeg zelfs een bijnaam: ‘Helmet Girl’.

Andere deelnemers hadden echter minder positieve ervaringen. Ze werden gepest door hun concurrenten vanwege het feit dat ze een helm droegen. Vele jonge ruiters gaven toe dat ze best graag een helm wilden dragen, maar dat ze er genoeg van hadden om het zwarte schaap te zijn en voor watje te worden uitgemaakt. Het online magazine On the Rodeo Road benaderde Nicole om een stuk te schrijven over waarom ze een helm draagt, en ze greep die kans aan om het imago van de helm te veranderen.

Ze realiseerde zich meteen dat ze met één artikel geen lans zou breken. Daarom begon ze met de Nicole’s Helmet Tough-campagne, met als doel een eind te maken aan het vooroordeel over helmdragers. De campagne begon vorig jaar en heeft – in combinatie met social media (#helmettough), de verkoop van T-shirts en artikelen op de Helmet Tough-website al aardig wat impact.

Een van de argumenten van de rodeowereld om een cowboyhoed te dragen is bijvoorbeeld discutabel: de ‘cowboy way’ heeft niks te maken met je uiterlijk, maar alles met je innerlijk. Dat een hoed een cruciaal onderdeel is van de westerntraditie snijdt geen hout als je bedenkt wat écht belangrijk is: het welzijn van de dieren en je vrienden!

Horsenation/Hoefslag

(Foto: On the Rodeo Road/Nicole Aichele)

Reacties