Gouden Zweep voor nieuweling Hirona

Gouden Zweep voor nieuweling Hirona

tuigpaard
Foto: Remco Veurink

CH Houten, traditiegetrouw op 2e Paasdag met oefenrubrieken voor nieuwelingen, leverde een afgeladen volle Zilfia’s Hoeve op. Rijen dik stond of zat het publiek rondom de hele grote piste. Tuigpaardminnend Nederland heeft zin in het nieuwe seizoen, dat is wel duidelijk. Laaiend enthousiast was het publiek over de winnares van de nieuwelingen, de indrukwekkende stermerrie Hirona, een fokproduct van Antoon Epskamp die haar zelf presenteerde.

Tien nieuwelingen kwamen er, verdeeld over drie groepen, in de baan. Zeven nodigde de jury, bestaande uit Jong KWPN-bestuurslid Mieke ter Schure uit Paasloo en concoursrijder Lambertus Huckriede uit Enschede, er uit voor de finale. Van die zeven mochten er tenslotte vier nogmaals overkampen om de eerste vier plaatsen. De overigen deelden gezamenlijk de vijfde plaats. Voor de winnaar was de Gouden Zweep, beschikbaar gesteld door de familie Visser. Die ereprijs ging naar Antoon Epskamp uit Hoevelaken en zijn fantastisch optredende Hirona, een sterdochter van Cizandro uit Virona (ster van Waterman x Orona keur pref van Jochem). Hirona stond vorig jaar zevende in haar groep op de Nationale Merrie Keuring in Ermelo, een finaleplaatsje zat er niet in voor haar. Ze liet toen al duidelijk zien over heel veel aanleg en techniek te beschikken. De onbetwiste winnares, puur natuur, dat zijn gedeelten uit de toelichting van Huckriede die ook reuze enthousiast was over de winnares. De vierjarige Hirona is een heel rijke merrie die heel veel aan haar vader doet denken. Ze showde heel ongedwongen en natuurlijk. Daarbij ging ze hoog van de vloer, kwam heel mooi terug in het front, keek er heel attent en nieuwsgierig over en maakte elke pas mooi af. Hoe langer ze liep hoe beter de lichtvoetig dravende merrie ging. Anton Epskamp fokte haar uit de stam die ook zijn concourspaard Grandioos (v.Atleet uit Orona) opleverde.

De tweede plaats was voor de vierjarige Hemanie W (Makari Jetsetter x Cemanie ster van Ulandro, fokker Gebr. Walravens uit Best) van Etienne Raeven. Rijder was Robbie van Dijk. Hemanie W is een grote vos die erover zweefde. De ruin nam veel bodem en showde heel natuurlijk. Zij grote passen maakten indruk en zijn show was heel tuigtypisch maar het beeld van de winnares was rijzender. Huckriede noemde Hermanie W een op en top tuigpaard met veel allure dat er nog er iets meer inklimmen mocht.

Piet Lijffijt presenteerde een heel apart gefokte niet te grote vos. Dat was Flip V (grote maat Hackneyhengt Salto Orlando x Lorton). De vos ging bijzonder actievol en toonde veel gedrevenheid in zijn optreden. Hij mag er wat meer inklimmen. Huckriede lichtte toe dat het feit dat de vos groeide tijdens de laatste presentatie en er helemaal voor bleef gaan hem de derde plaats opgeleverd had.

Lees meer op de site van de KWPN.

Foto: Remco Veurink

Hoefslag Academy Masterclass
Hoefslag Academy Masterclas

Reacties