Gouden zadel wacht op winnaar

Gouden zadel wacht op winnaar

paard lopen grond

In het in Noord Bohemen (Tsjechië) gelegen Most gaan zaterdagochtend om 06.30 uur 89 combinaties van start uit 22 landen die deelnemen het Europees Kampioenschap Endurance. Voor Nederland komt een compleet team aan de start dat bestaat uit regerend Nederlands Kampioene Marly van Ditzhuyzen  met Eenhoorn’s Dahman, Carmen Römer (Landgraaf), die tweede werd op het NK in 2013 en zij start met Oceane d’Havenne, Marijke Visser met Wamid, Jannet van Wijk, die met Zaira Star van start zou gaan maar zij doet nu een beroep op Rayan d’Or, en Theo Heldens, die als derde eindigde op het NK Endurance dat op en rond het KNHS centrum in Ermelo werd verreden, rijdt met D-Prodigy. Morgen vind de veterinaire keuring van de paarden plaats.

Carmen Römer, die vorig jaar de try out voor dit EK heeft gereden, omschrijft het 160 kilometer lange parcours als moeilijk. “Het is een glooiend parcours, met veel vals plat. Eén etappe is echt zwaar, want daarin zit een berg. Daarnaast is de ondergrond van het parcours sterk wisselend: steen, gras en zand wisselen elkaar zeer regelmatig af en dat maakt het tot een zware wedstrijd. De weersomstandigheden lijken gelukkig goed. Tot woensdag was het fris, maar vandaag zijn de temperaturen behaaglijk en voor zaterdag worden er maximum temperaturen van rond de 18 graden Celsius verwacht”.

Volgens Römer is het door de nieuwe reglementen van de FEI voor de kleinere landen in deze discipline moeilijker geworden om een hoge klassering te behalen. “In tegenstelling tot voorgaande edities maken nu vijf combinaties deel uit van het team en tellen de resultaten van de beste drie. Tot dit EK was het zo dat een team bestond uit vier ruiters, waarvan er drie meetelden”.   Er nemen aan dit FEI Meydan EK Endurance ook ruiters deel uit niet-Europese landen, zoals Brunei, Oman, Thailand en Verenigde Arabische Emiraten. Op de winnaar ligt bij de eindstreep een gouden zadel te wachten. Daarnaast zijn er schitterende glazen trofeeën uit het beroemde glasatelier van Ajeto, die dit jaar ook de trofeeën ontwierp voor de hoogst eindigende wielrenners van de Tour de France.

KNHS, bewerkt door Hoefslag

 

Reacties