Geen viersterren wedstrijden meer voor crosskanon Armada

Geen viersterren wedstrijden meer voor crosskanon Armada

Andrew Nicholson en Nereo.

Olympisch eventingpaard Armada van de Britse ruiter Oliver Townend liep afgelopen weekend in Badminton zijn laatste viersterren wedstrijd. De zeventienjarige zoon van Fines voltooide de cross zaterdag zonder fouten; in het afsluitende springen vielen er vier balken, waardoor hij in totaal op een 25e plek eindigde. Townend liet weten dat de ruin er meer moeite mee leek te hebben dan normaal en dus vond hij het tijd om een punt te zetten achter de viersterren eventing loopbaan van de vos.

‘Ik hoop dat iedereen zich hem herinnert van de vijf foutloze cross country’s die hij hier aflegde’, zegt zijn ruiter. ‘Vier daarvan waren ook nog eens binnen de tijd.’

Armada werd opgeleid door Andrew Nicholson, en is een volle broer van diens Olympische en WK-paard Nereo (foto). Toen Townend hem overnam, had hij met zijn vorige ruiter al zeven viersterren wedstrijden afgelegd; met Townend reed hij er ook nog eens zeven uit. Met hem wed Armada tweede in Badminton in 2014 en vierde in Burghley in 2013. Townend: ‘Hij is een ongelooflijk cross-kanon. Ooit eindigde hij maar liefst tien seconden binnen de toegestane tijd! En toen hield ik hem op het laatst zelfs nog in…’

Crossen kon hij als de beste, daarentegen was springen niet zijn sterkste punt. Meer dan eens moest hij de overwinning laten schieten omdat hij er een potje van maakte in het springparcours.

Hoewel Armada niet meer op het zwaarste niveau zal worden uitgebracht, zal hij nog altijd wedstrijden blijven lopen. ‘Hij is gewoon geen paard voor dressuur of springen’, vindt Townend.

Horseandhound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties