FEI: hogere straffen en langere rusttijden bij endurance

FEI: hogere straffen en langere rusttijden bij endurance

Endurance
Foto: Remco Veurink

Het moet nu eindelijk maar eens afgelopen zijn met de misstanden in de endurancesport: zware mishandeling en zelfs overlijden van paarden, gebruik van doping, verwisselen van paarden en andere soorten van fraude zijn aan de orde van de dag. De sport en met name de paarden moeten beschermd worden. Tijdens de Endurance round table op het FEI Sports Forum werd gisteren dan ook gesproken over zwaardere straffen voor de ruiters als hun paard gewond is en langere rustperiodes voor de paarden en meer verantwoordelijkheid. ‘Verregaande maatregelen’, aldus de FEI.

Hervormingen

Met name in de woestijnraces – een agressieve variant van de endurancesport – in een aantal ‘Groep VII-landen’ (Arabië) komen excessieve gevallen van schending van welzijnsvoorschriften voor. De afgevaardigden die op het forum in Lausanne aanwezig waren, stonden dan ook volledig achter deze hervormingen. ‘Het welzijn van de paarden is niet alleen een veterinaire kwestie; het is een zaak die iedereen die met de sport te maken heeft aangaat’, zei 1st vice-president John McEwen, die ook voorzitter is van de FEI Veterinary Committee.

Naast de voorgestelde wijzigingen van de regels met betrekking tot aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van officials, betere bescherming van de paarden door langere rusttijden en straffen voor de ruiters werd een onafhankelijke Governor Advisors (IGA) in het leven geroepen en een verbeterde regelgeving wat betreft belangenconflicten.

Gedragscode

De aanwezigen stonden ook achter de nieuwe FEI Endurance Codex, een gedragscode voor officials, ruiters en trainers waarin verantwoordelijkheid, verantwoordingsplicht en sancties beschreven staan. Een dergelijk document is er wel al voor FEI veterinairen. Ook de implementatie van het Global Endurance Injuries Studies (GEIS), een endurance-database waardoor misstanden beter gemonitord – en dus aangepakt – kunnen worden, werd positief ontvangen.
De nieuwe regels worden nog een keer verspreid onder de nationale federaties voor een laatste beoordeling, waarna het FEI-bestuur tijdens haar meeting op 9 en 10 juni de regels kan goedkeuren en meteen kan laten uitvoeren.

FEI/Horsetalk/Hoefslag

Reacties