‘Maak eventing veiliger door breekbare hindernissen verplicht te stellen’

‘Maak eventing veiliger door breekbare hindernissen verplicht te stellen’

Eventing (foto: Remco Veurink)

Het gebruik van zogenaamde ‘Frangible Pins‘ en ‘MIM Clips‘ zou door de FEI niet aanbevolen, maar verplicht moeten worden als het aan de organisatie van Military Boekelo ligt. Zij steunen het standpunt van de United States Eventing Association (USEA).

Op de Facebookpagina van Military Boekelo valt te lezen dat het thema veiligheid van paard en ruiter tijdens de cross country hoog op de prioriteitenlijst van het evenement staat. Er wordt daarom door de organisatie gebruik gemaakt van ‘Frangible Technology’ waarbij ‘Frangible Pins’ en ‘MIM Clips’ op diverse sprongen worden aangebracht.  Het gebruik van deze producten zorgt ervoor dat de kans op een ongelukkige val van het paard een stuk kleiner wordt. De pin is geschikt voor een sprong met een bovenliggende balk of paal, de clip kan ook op andere sprongen zoals een hek of heg worden gebruikt. Als het paard de hindernis hard raakt, zal de paal zakken, waardoor het paard zich kan herstellen.

Meerdere organisaties volgen USEA

De USEA heeft zich reeds over het gebruik van deze middelen uitgesproken. Volgens hen moet deze manier van hindernissen bouwen door de FEI niet enkel aanbevolen worden, maar zelfs verplicht worden gesteld. Ook Badminton en Tattersalls Horse Trials hebben zich bij dat standpunt aangesloten, waarna ook Military Boekelo volgt. Bij monde van voorzitter Robert Zandstra is de volgende verklaring opgesteld en doorgeleid aan de ‘International Eventing Officials Club’, in de hoop dat het gehoor zal vinden bij de FEI.

‘De organisatie van Military Boekelo steunt het standpunt van de USEA aangaande het gebruik van ‘Frangible Technology’. Wij geloven dat wij als organisatie de verplichting hebben om ons in te zetten voor het innoveren binnen onze sport en het promoten ervan. We moeten dus ook alle beschikbare technologie op het gebied van veiligheid gebruiken. Met dat in ons achterhoofd, wil de organisatie van Military Boekelo de FEI adviseren om het gebruik van ‘Frangible Technology’ verplicht te stellen.’

Bron: Facebook

Vergelijkbare artikelen

Reacties