Equestrian Safety Award voor Adelinde

Equestrian Safety Award voor Adelinde

Gisteren kondigde Riders4Helmets de winnaars aan van de 2012 Craig Ferrell MD Equestrian Safety Awards. Riders4Helmets is de organisatie die ervoor zorgt dat ruiters zich bewust worden van het nut van een helm. De winnaars waren een uitstekende afspiegeling van ruiters over de hele wereld. Uit de dressuursport werden onder andere Adelinde Cornelissen, Charlotte Dujardin en Isabell Werth vereerd met de Award. Deze is genoemd naar de USET-arts en voorzitter van de Medische Raad van de FEI, Craig Ferrell MD, die overleed in mei vorig jaar. De winnaars werden geselecteerd op basis van het aantal ontvangen nominaties.

‘Adelinde droeg een helm toen ze onder andere de wereldbekerwedstrijden in Mechelen won. ‘We onderscheiden Adelinde omdat ze een rolmodel is in een discipline waar traditioneel het dragen van een hoed standaard is. Dat is aan het veranderen, mede dankzij Adelinde. Zij zit er trouwens fantastisch uit met een helm!’, was het commentaar.

Een andere winnares, Charlotte Dujardin, rijdt niet alleen tijdens de training en de ereronde met een helm; ook haar proeven legt ze af terwijl ze haar helm draagt. ‘Ik voel me onveilig zonder mijn helm. Mensen zeggen dat je hem niet altijd nodig hebt, maar je weet nooit wat er kan gebeuren.’ Een paar jaar geleden liep Charlotte een schedelbreuk op bij een afdaling met een paard. Gelukkig herstelde ze volledig. Met het dragen van een helm – ook tijdens haar gouden proeven – heeft ze de status van rolmodel.

Ook Isabell Werth wordt gezien als rolmodel, al werd haar door het dragen van een goudkleurige helm tijdens het CDI-W in Frankfurt verweten dat dat alleen was om aandacht te trekken. Werth verklaarde het dragen van de helm uit volgt: ‘Met het dragen van een helm kunnen ongelukken worden voorkomen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid als moeder en werkgever en zie daarom het dragen van een helm als een verplichting. In het bijzonder in de dressuur is het dragen van een helm bijna een taboe. Dat zou moeten veranderen.’ Isabell draagt altijd een helm tijdens wedstrijden, al is dat nu ook wel eens een zwarte.

Ook Reed Kessler kreeg een Award. Zij was als 18-jarige de jongste ruiter ooit die deelnam aan een Olympische Spelen. ‘Reed is een voorbeeld voor alle jonge hippische sporters. Ik heb haar nog nooit zonder een helm zien rijden, ze moet worden toegejuicht vanwege haar voorbeeldfunctie. Een helm is niet alleen nodig in de springring, maar ook tijdens prijsuitreikingen en buiten de ring, juist als de ruiter het minst op een val bedacht is.’

Opvallend is dat niet alleen in de dressuur-, spring- en eventingsport awards werden uitgedeeld, maar ook in de westernwereld, terwijl daar de cowboyhoed juist deel uitmaakt van de uitrusting. Megan Sparks doet mee aan barrelraces en draagt daarbij altijd een helm. ‘Ik heb een oranje helm, en afgezien van dat ik me er veilig mee voel, past die ook nog eens perfect bij m’n outfit,’ aldus de jonge amazone.

Bron: Hoefslag/riders4helmets.com

www.riders4helmets.com/2013/02/riders4helmets-announces-2012-craig-ferrell-m-d-equestrian-safety-award-winners-2

Reacties