Doping endurance Midden-Oosten

Doping endurance Midden-Oosten

De dopingzaak rondom de Godolphin renpaardenstal van Sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum lijkt niet op zichzelf te staan. Hoewel trainer Mahmood al Zarooni als zondebok naar voren wordt geschoven nadat elf van ‘zijn’ paarden positief zijn getest op anabole steroïden is duidelijk dat er meer aan de hand is rondom stallen van de leider van Dubai.
Al lange tijd is bekend dat de endurancesport uit het Midden-Oosten oververtegenwoordigd is in de dopingzaken die voor het FEI-tribunaal verschijnen. Uit onderzoek van het Britse Horse & Hound bleek dat sinds 2005 bij meer dan twintig van deze zaken endurancepaarden betrokken waren, afkomstig uit stallen in Dubai, die in het bezit zijn van Sjeik Mohammed en andere leden van de Maktoum familie. De herhaaldelijke verzoeken van het tribunaal aan deze stallen om de uitvoering van hun management op orde te krijgen zijn vastgelegd in online archieven. Twee prominente trainers, die in functie waren op stallen van Maktoum, hebben al schorsingen van twee jaar en zestien maanden achter de rug. Een gehoord argument van dergelijke trainers om terug te grijpen naaar doping was de hoge druk om te presteren.

Afgelopen maart zou de Zwitserse federatie gelobbyd hebben bij de FEI om een halt toe te roepen aan het hoge aantal dopinggevallen in de landengroep VII: Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië en Bahrein. Als je deze landengroep uitsluit, iets wat de Zwitsers ook als tijdelijke oplossing voorstelden, heeft endurance opeens minder dopinggevallen dan de springsport wereldwijd. De FEI, wiens voorzitter Prinses Haya echtgenote is van Sjeik Mohammed, heeft de Zwitsers van een antwoord voorzien, maar is niet geneigd dit openbaar te maken. Ook de Belgische en Franse federatie zouden hun ernstige zorgen rondom de endurance in het Midden-Oosten hebben uitgesproken bij de wereldfederatie.
Ian Williams, FEI directeur van de niet-Olympische sporten, vertelde er vertrouwen in te hebben dat de FEI ‘alle noodzakelijke acties om paardenwelzijn te waarborgen had genomen en dat een scheiding van deze regio van de rest van de endurancesport geen issue was’

Vorige week kwam de voor de Britse endurancesport schokkende mededeling dat de Dubai Equestrian Club zijn sponsoring voor de FEI-wedstrijd in Euston Park terugtrok, wat betekent dat de wedstrijd is gecanceld. Een argument voor dit besluit werd niet gegeven vanuit Dubai, maar het lijkt een reactie te zijn op alle negatieve media-aandacht in Engeland rondom het steroïde schandaal waar Godolphin bij betrokken is. (foto: Lotty van Hulst)

Hoefslag/Horse&Hound

Reacties