Drie tuigpaardmerries keur

Drie tuigpaardmerries keur

Drie van de zeven tuigpaard merries, die vandaag in Ermelo de IBOP-test aflegden, wisten 75 of meer punten te scoren en behaalden daarmee het predicaat keur. De jury werd gevormd door Henk Rootveld (voorzitter) en Peter Stevens.

Het eerste gedeelte van de proef is de menproef waarbij stap, draf, wendbaarheid en gehoorzaamheid worden beoordeeld. Het tweede gedeelte is de showproef waarbij het om de aanleg als concourspaard gaat. Om te slagen moet een merrie minimaal 75 punten behalen voor deze showproef.

De hoogste score ging naar de vierjarige Unieko-dochter Elvira Landzicht (uit Terina ster van Marvel, fokker M.C. de Groot uit Giessenburg) van A.H. Macleane uit Hellouw). Mark de Groot presenteerde de merrie die uitkwam op 76 punten. Front, gebruik achterbeen en algemeen beeld als tuigpaard leverde allen een 8 op. De onderdelen lichaamshouding, actie voorbeen en looplust kwamen uit op een 7,5. Zweefmoment werd een 7. Dit onderdeel wordt evenals actie voorbeen en gebruik achterbeen vermenigvuldigd met twee, de overige onderdelen tellen enkelvoudig. Rootveld: “Elvira Landzicht was in de menproef wat gespannen en toen waren haar bewegingen wat kort en druk. In de showproef kwam ze meer tot ontspanning en wis ze zich duidelijk op te waarderen. Haar bewegingen werden steeds ruimer en ze kwam goed terug in het front. Daarbij liep ze mooi bergopwaarts en klom ze er fraai in.” Elvira Landzicht is een telg uit de vermaarde Zerina-stam van Fokker van het Jaar 2006 Dini Markhorst uit Brucht.

De tienjarige Wimondra (Pronkjuweel x Primone keur van Renovo) van f/g. J.T. Seinen uit Punthorst werd keur met 75,5 punten. Susan Bouwman was de rijdster. Front, gebruik achterbeen en looplust leverden een 8 op. Zweefmoment en algemeen beeld als tuigpaard werd een 7,5, en houding en actie voorbeen werd een 7. Rootveld: “Deze merrie waardeerde zich ook op in de showproef. Ze maakte zich deftig in het front en toonde veel houding waarbij de aanleuning mooi was. Haar bewegingen waren goed vierkant met een sterk achterbeengebruik. Ze zou  even meer lichaamshouding mogen tonen.” De stam leverde de hengsten Cansjo, Imondro, Seinman en Vaandrager HBC.

De vierjarige Vaandrager HBC-dochter Edelroos (uit Irene keur sport pref van Bayard) van f/g. A. Bastiaansen uit Gilze behaalde 75 punten in handen van Berry van der Genugten. Looplust en front werd een 8. Lichaamshouding, zweefmoment, actie voorbeen en algemeen beeld werd een 7,5 ,en gebruik achterbeen een 7. Rootveld: “In de menproef wist deze merrie te imponeren. Ze ging zuiver vierkant en toonde veel souplesse. In de showproef deed ze dat ook en liep ze mooi bergopwaarts met een goed achterbeengebruik. In het front was ze toen  niet helemaal constant, soms ging ze iets diep.”

KWPN/Hoefslag

Reacties