Drafsport: dopingschandaal rondom Franse toptrainer Fabrice Souloy

Drafsport: dopingschandaal rondom Franse toptrainer Fabrice Souloy

Vijf paarden van de Franse toptrainer Fabrice Souloy hebben positief getest op het middel cobalt. Dit is een bloeddoping waarbij de hoeveelheid rode bloedlichamen toeneemt en het uithoudingsvermogen van het paard dus ook. De paarden Your Highness, Un Mec d´Heripre, Lionel en Timone EK testten in het weekend van de Oslo Grand Prix positief. Un Mec d’Héripré testte daarnaast ook in de Elitloppet positief en Lover Face tijdens een koers in Cabourg.

Fabrice Souloy is door vertegenwoordigers van de Noorse en Zweedse dopingautoriteiten persoonlijk op de hoogte gesteld waarbij de onderzoeksresultaten aan hem werden overhandigd. Die logen er niet om, in de urine van de paarden mag 100 nanogram cobalt per milliliter aangetroffen worden. In de serie van de Elitloppet werd er bij Un Mec d’Héripré 400 nanogram cobalt aangetroffen en tijdens de finale 371 nanogram. Bij Lionel waren zowel de A-staal als de B-staal positief. Als de B-stalen van de overige Souloy-paarden ook positief zijn, verandert dit de uitslag van de Elitloppet in het voordeel van de Frans/Nederlandse draver Timoko. Die werd in eerste instantie vierde, maar zal bij een positieve B-staal van Un Mec d’Héripé opschuiven naar de derde plaats.

Fabrice Souloy is hangende het onderzoek voor onbepaalde tijd geschorst. De door hem getrainde paarden mogen niet starten in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. Zodra de B-stalen zijn geanalyseerd, zullen de uitslagen worden voorgelegd aan de betrokken autoriteiten en zal er een straf voor Souloy bepaald worden. Op dit moment zijn er nog geen boetes en/of schorsingen uitgedeeld.

Bron: Noordtrot / Hoefslag

Foto: Fashionandfarmcountry

Reacties