Documentaire over beruchte renwedstrijd Palio di Siena

Documentaire over beruchte renwedstrijd Palio di Siena

Dit weekeinde staat de traditionele Palio renwedstrijd weer op het programma in het Toscaanse Siena. Dit beruchte evenement is zeer populair onder zowel de lokale Italiaanse publiek als bij toerisme, maar volgens tegenstanders bovenal een zware martelstrijd voor de paarden. Op 2 juli en 16 augustus racen de paarden over het dorpsplein, de Piazza del Campa.

Sinds de middeleeuwen is de Palio een attractie die duizenden mensen naar Siena lokt. De ren duurt maar anderhalve minuut, maar het lastige parcours, waarbij jockeys hun concurrenten uit rivaliserende wijken uit het zadel mogen werken, maken de Palio letterlijk tot een moordende race. Volgens de autoriteiten stellen zij alles in het werk om de race veilig te laten verlopen; het laatste sterfgeval dateert van 2012. Tot nu toe kwamen 50 paarden om het leven tijdens de Palio.

Dierenwelzijnsorganisaties protesteren dan ook al jaren tegen de Palio. De European Animal Rights Party heeft er bij de Italiaanse minister van binnenlandse zaken op aangedrongen de komende races uit te stellen en wil liefst de race volledig afschaffen. De voorzitter van de Italiaanse afdeling van de Defence of Animals and Environment, noemt de race zinloos en wreed. Voor de regio is het echter een belangrijke publiekstrekker.

Ondertussen staat een documentaire over deze Italiaanse traditie gepland voor 6 november 2015. De trailer werd deze week gelanceerd. De docu volgt veteraanjockey Gigi Bruschelli, die de afgelopen 16 jaar maar liefst 13 keer de wedstrijd op naam schreef.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Vergelijkbare artikelen

Reacties