‘Pijn is tijdelijk, verliezen is voor altijd’ *video*

‘Pijn is tijdelijk, verliezen is voor altijd’ *video*

‘Pijn is tijdelijk, verliezen voor altijd’, gromt jockey Tony A.P. Mc Coy in ‘Being AP’, een documentaire over hem én over zijn sport. McCoy wordt gedurende zijn laatste jaar als jockey gevolgd. Regisseur Anthony Wonke schetst een beeld van een persoon die geobsedeerd is door winnen.

Hij won meer dan 4000 races in zijn 21 jaar durende carrière bij de National Hunt, als jockey over hindernissen en horden dus. Er wordt gewonnen, er wordt verloren, er wordt hard gewerkt, er wordt gevallen. En McCoy raakt vaak geblesseerd. De film begint met het opsommen van een indrukwekkende lijst van blessures; hij brak botten in bijna al zijn lichaamsdelen. Zijn besluit om de sport vaarwel te zeggen kwam als een verrassing, want winnen is een obsessie en het is moeilijk om daar mee te stoppen. Hijzelf is de enige die daar iets over te zeggen heeft, vindt ook zijn vrouw Chanelle, die zich zorgen maakt over zijn gezondheid en daarmee samenhangend, de toekomst van hun zoontje.

De film werd voor het eerst vertoond op het Toronto Film Festival vorige maand. Vanaf 23 november is de film te zien in de bioscopen.

Variety/Hoefslag

Foto: Grand National

 

Reacties