PanAm eventingruiter in opspraak

PanAm eventingruiter in opspraak

Thibault Fournier

De Canadese ruiter Stuart Black heeft zich teruggetrokken uit het Canadese eventing team voor de Pan American Games. Black werd onlangs gearresteerd wegens vermoedelijk huishoudelijk geweld. De 56-jarige eventer lijdt al jaren aan de ziekte van Crohn en de klachten zouden door de stress zijn toegenomen. Volgens Black is hij daarom niet in staat om aan start te verschijnen in de competitie, die op 17 juli van start gaat. Zelf ontkent hij enige betrokkenheid: ‘Ik ben alles behalve een gewelddadig persoon en heb niets fout gedaan. Alles zal duidelijk worden in de rechtszaal.’ Stuart zat enige dagen in voorarrest, is inmiddels op vrije voeten.

De selectie van Black was al controversieel omdat de ruiter op het laatste moment van nationaliteit wisselde. Voorheen kwam Stuart namelijk uit in het Britse (junioren)team, tot zijn familie in 1977 naar Canada migreerde. Tijdens de Olympische Spelen van 1996 en de wereldruiterspelen van 1998 vertegenwoordigde hij Canada. In 1992 werd Stuart d eeerste Canadees die het Rolex Kentucky Three-Day Event op naam schreef.

Nadat hij in 2004 geen deel uitmaakte van het nationale team voor de Olympische Spelen in Athene, wisselde Stuart opnieuw van nationaliteit en werd als Amerikaan geregistreerd. Vorig jaar december nam hij echter opnieuw de Canadese nationaliteit aan voor deelname aan de Pan American Games.

Bron: Hoefslag/Horseandhound

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties