Burghley-winnaar geschorst

Burghley-winnaar geschorst

Het paard van Jonathan Paget, Clifton Promise, winnaar van de prestigieuze viersterren eventingwedstrijd in Burghley begin september, is positief getest op het verboden middel Reserpine bij een routinetest nadat de wedstrijd was uitgereden. In overeenstemming met de FEI reglementen is de ruiter voorlopig geschorst voor twee maanden in afwachting van het B-monster en de eventuele latere hoorzittingen. Equestrian Sports New Zealand (ESNZ) werd gisteren op de hoogte gesteld van deze uitkomst.

Reserpine staat op de FEI Clean Sport-lijst. Het is een kalmeringsmiddel dat gebruikt wordt voor langdurige sedatie van paarden. Er kunnen nogal wat bijwerkingen optreden, zoals verlaagde hartslag en diarree. Bij mensen wordt het middel sporadisch gebruikt tegen een hoge bloeddruk en voor de verlichting van psychotische symptomen. Er zijn echter betere geneesmiddelen die hetzelfde doel dienen.

De ESNZ zei in een verklaring dat Paget begrijpelijkerwijs is geschokt door de bevinding. Hij zegt zich niet bewust te zijn van welke behandeling van zijn paard dan ook die deze uitslag kan verklaren en verleent al zijn medewerking aan nadere benodigde onderzoeken. Volgens de Nieuw Zeelandse hippische paardensportbond is er in het land nog nooit eerder een paard positief getest op een verboden middel.

Bij de controle werd ook Clifton Pinot positief getest op hetzelfde middel. Zijn ruiter is de trainer van Paget, de Australiër Kevin McNab.

Behalve de wedstrijd in Burghley won Jonathan Paget met hetzelfde paard ook de zware eventingproef in Badminton in mei van dit jaar.

Horsetalk/Hoefslag

Reacties