Burghley-kampioen Avebury is niet meer

Burghley-kampioen Avebury is niet meer

Drievoudig Burghley-winnaar Avebury is gisteren ingeslapen. Bij de zestienjarige schimmelruin van de Nieuw Zeelander Andrew Nicholson werd een paar weken geleden een kwaadaardige tumor ontdekt in zijn kaak. De bult werd snel groter en kon niet behandeld worden.

Nicholson zelf fokte Avebury, of ‘Buddy’ zoals de familie hem noemde. Avebury bleek al snel een eventingtalent. Hij won zijn eerste CIC1*-wedstrijd en werd vierde op het WK voor jonge eventingpaarden. De ster van de schimmel rees snel en elk jaar liet hij overwinningen op een hoger niveau noteren. In 2012, 2013 en 2014 won hij de zware viersterren wedstrijd van Burhley. Een vierde winst in Burghley zat er niet in, omdat Nicholson eind vorig jaar een zware val kreeg in Gatcombe, waardoor zijn seizoen voorbij was.

Dit jaar won Avebury de enige wedstrijd waaraan hij deelnam. Sindsdien mocht hij het rustig aan doen en vermaakten de kinderen van Nicholson zich met hem.

Andrew Nicholson: ‘Een paar weken geleden had hij nog lol in het rijden en was het een vrolijk paard. De kanker ging echter zo ongelooflijk snel. We hadden hem graag een mooie oude dag gegund… het enige dat troost biedt is dat we zeker weten dat hij niet geleden heeft en dat het goed is dat we de knoop over hem hebben kunnen doorhakken.’ De hele familie treurt om hun ‘Buddy’: ‘Hij maakte deel uit van ons gezin, we zullen hem allemaal missen.’

Avebury is begraven in de tuin van de familie Nicholson.

Chronofhorse/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties