Britse Endurance vereniging verzwijgt dood paard

Britse Endurance vereniging verzwijgt dood paard

endurance
foto: Remco Veurink

Er is nogal wat te doen over de endurance sport de laatste jaren: doping, gerommel met uitslagen, overtreden van regels, dode paarden… allemaal ‘ver van ons bed’, in het Midden Oosten. Maar nu is de Britse Endurancevereniging EGB in opspraak vanwege het feit dat ze de dood van de volbloed arabier Ijaaz in de doofpot stopt. Dat stelt de Franse dierenrechtenorganisatie Equine Rescue France (ERF). De twintigjarige hengst overleed twee maanden geleden nadat hij twee keer afgekeurd was tijdens een vetcheck op een endurancewedstrijd. Een derde start, op de Hexamshire Tropy Ride, werd het dier fataal.

ERF vat samen: op 21 april jl. stond er een advertentie van de Arabische hengst Ijaaz op de website van Arabian Lines. Vermeld werd dat de twintigjarige schimmel interessant kon zijn voor de fokkerij vanwege zijn interessante bloedvoering en dat hij voor langere tijd uitgeleend kon worden aan een erkende hengstenhouder. Van 2002 tot en met 2010 had Ijaaz endurancewedstrijden gelopen in Groot-Brittannië, over afstanden tot hoogstens 80-90 kilometer, met een uitschieter van 160 km in 2009. De hengst werd uiteindelijk uitgeleend aan Danielle Gray-Coulson die tussen 2002 en 2007 aan wedstrijden had meegedaan. Toen ze in april met haar vroegere wedstrijdpaard op een 80km-wedstrijd startte, werd het dier bij een vetcheck kreupel bevonden.  In juni, zeven weken nadat de advertentie voor Ijaaz gepubliceerd was, nam ze met Ijaaz deel aan een wedstrijd over 110 km. Hij had toen ruim vijf jaar geen wedstrijd meer gelopen. Ijaaz werd afgekeurd vanwege kreupelheid. Op 25 juli gebeurde hetzelfde, in een wedstrijd over 92km. Een week  later bracht de amazone Ijaaz mee voor de Hexamshire Trophy Endurance Race, over 110 km. De hengst liep tijdens de wedstrijd een blessure aan een achterbeen op. Hij werd naar een kliniek gebracht, waar werd geconstateerd dat de blessure niet te verhelpen was. Ijaaz werd afgemaakt. Deze bevindingen kan een ieder terugvinden.

Endurance GB heeft geen regels aangaande de terugkeer in de sport van paarden en ruiters na een wedstrijdstop. De amazone kon dus zomaar twee paarden starten die al jaren geen wedstrijden maar hadden gelopen. Er is ook niet vastgesteld hoe lang de rustperiode moet zijn na een wedstrijd waarin een paard afgekeurd wordt, in tegenstelling tot de FEI, die daarover wel regels heeft opgenomen. Paarden zijn 24 maanden lang gekwalificeerd voor een bepaald niveau. Als ze zich binnen die periode niet kunnen plaatsen voor een volgend niveau, vervalt de kwalificatie. Ook over rustpauzes is de FEI duidelijk. Na ritten van 80 km dient er 12 dagen wedstrijdpauze gehouden te worden, na ritten tot 120 km is dat 19 dagen. Als een paard niet door de vetcheck komt, moeten ze 14 dagen extra rust krijgen. In het geval van Ijaaz had het paard zich volgens de FEI eerst opnieuw moeten kwalificeren voor hij aan wedstrijden boven de 80 km had kunnen meedoen. De door de FEI voorgeschreven rustpauzes werden evenmin in acht genomen.

De regels van Endurance GB zijn niet gebroken; de bond heeft de normale prcedures gevolgd en het overlijden van Ijaaz is onderzocht. Nu, zeven weken later, is het onderzoek volgens Endurance GB afgerond; Ijaaz zou het slachtoffer zijn van een bizar ongeluk. Endurance GB zal wel de regels opnieuw onder de loep nemen, maar dat is volgens haar niet het gevolg van het onderzoek. Volgens ERF is het op z’n minst opmerkelijk te noemen dat dit nieuws niet helemaal bovenaan bij de meest actuele nieuwsberichten getoond wordt, maar ergens onderaan, waar het niet opvalt.

Equine Rescue France/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties