Britse amazones in vorm op Winterspelen

Britse amazones in vorm op Winterspelen

eventing amazone skeleton

Twee Britse voormalige amazones strijden op de Winterspelen 2018 mee voor de medailles. Lizzy Yarnold en Laura Deas hebben hun paarden ingeruild voor sleeën en behoren tot de favorieten voor de skeleton-medailles in Pyeongchang, Zuid Korea.

Van paarden naar skeleton

Yarnold, die goud won in Sochi 2014, was een ambitieuze amazone voordat ze skeleton ontdekte. Deas nam zelfs deel aan eventingwedstrijden tot en met de CCI2*. Beide dames zijn bij de sport gekomen dankzij het Girls4Gold, een initiatief om vrouwen te vinden met de potentie om Olympische medailles binnen te slepen in moderne vijfkamp, skeleton, kanoën, roeien en zeilen. Yarnold wilde hoopte eigenlijk dat ze geselecteerd zou worden voor moderne vijfkamp, maar kwam erachter dat ze meer aanleg had voor skeleton.

Lichamelijke shock

‘Ik ben voor skeleton nog nooit in een sportschool geweest,’ laat de 29-jarige Yarnold weten aan BBC Sport. ‘Het was een enorme shock voor mijn lichaam, want als amazone ben je veel meer bezig met hoe een paard aanvoelt en wat er allemaal onder je gebeurt. Toen ging het opeens over hoe ik mij voelde en wat ik deed met mijn lichaam!’

Er zijn een hoop gelijkenissen tussen de twee sports volgens de Olympiër. ‘Je moet nog steeds goed kunnen aanvoelen wat er onder je gebeurt, het vooruit plannen en snelle denkwerk, dus die overgang was voor mij wel goed te doen.’

‘Als zij het kan, kan ik het ook’

Het is zeker geen sport voor watjes! De atleten liggen op in een kleine slee, bekend als een skelet, en gaan over een bevroren baan met snelheden van ongeveer 130 km per uur.

Deas zegt dat de gouden medaillist van Vancouver 2010 en eveneens Britse Amy Williams haar grootste inspiratie is. ‘Ik herinner me nog dat ik dacht ‘Wow, ik zit in hetzelfde programma als een atlete die op het moment aan de leiding gaat op de Olympische Spelen. Als zij het kan, weet ik ook dat ik het kan’,’ laat ze weten aan BBC Sport. ‘Dat is me altijd bijgebleven. Ik vind het heel bijzonder dat wij beide als amazones de zelfde weg naar de Olympische Spelen hebben afgelegd.’

Halverwege

De dames zijn nu halverwege hun Spelen en ze hebben al goed gepresteerd. De eerste ronde eindigde Yarnold bovenaan en Deas op een zesde plaats. In de tweede ronde eindigde Deas tweede, maar moest Yarnold door een langzamere tijd genoegen nemen met een negende plaats. In de tussenstand staan de Britten op plaats drie en vier met +0,10 en +0,17 seconden achterstand op de nummer één, de Duitse Jacqueline Lölling.

Kimberley Bos is de enige Nederlandse vrouw die mee doet bij skeleton. Zij staat momenteel negende. Morgen wordt er gestreden in de derde en laatste rondes.

Bron: Hoefslag/Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties