Boonzaaijer wint NK Junioren

Boonzaaijer wint NK Junioren

Janneke Boonzaaijer maakte er met Torontra een spannende ontknoping van in het Nederlands Kampioenschappen eventing Junioren. In de afsluitende springproef tikte de 13-jarige merrie (Lancelot x Naturel) zeker vier maal redelijk zwaar tegen een springboom, maar ze bleven allemaal liggen. ‘Het geluk van de kampioen’, was de eerste reactie van de 16-jarige Boonzaaijer, die net haar VMBO eindexamen heeft afgesloten.

De drie combinaties die na dressuur en cross de podiumplaatsen in handen hadden maakten in de afsluitende springproef geen enkele fout, waardoor Silke Smits met de 19-jarige merrie Bonita, geregistreerd bij het NRPS en afstammende van Zodiak het zilver veroverde, voor Joyce van der Kuilen met Izalco, een 14-jarige in Polen gefokte ruin met als vader Contas.

Janneke Boonzaaijer keek na ha winnende rit tevreden terug op dit Nederlands Kampioenschap, dat in haar achtertuin werd verreden. ‘Het is zeker geen voordeel om een thuiswedstrijd te rijden. Voor de paarden is alles nu heel anders dan anders. Hun wei is hun wei en nu staan daar ineens tenten en stands en is er veel publiek en wapperen er vlaggen. Daardoor is er volgens mij echt geen sprake van thuisvoordeel’, aldus Boonzaaijer. Over haar dressuurproef, het eerste onderdeel van dit NK, was de 16-jarige amazone zeer goed te spreken. ‘Het ging echt heel goed. Soms wil het gebeuren dat Torontra in de dressuurproef last van spanning krijgt en dan niet meer zo goed wil luisteren. Daar had ik nu geen last van. Torontra bleef super bij de les en was zeer ontspannen. Ook in de cross ging het super. We konden overal de kortste weg nemen en dan blijkt dat dit paard een heel fijn crosspaard is. We kwamen nergens in de problemen en zij pakte gedurende de gehele cross fijn aan.’ In de afsluitende springproef had de jeugdige amazone niet over geluk te klagen. ‘Torontra tikt altijd wel een paar palen aan en dat doet ze dan van bovenaf. Daardoor hoor je het wel, maar het blijft het meestal zonder gevolgen. Daarbij komt dan ook nog eens dat het aanraken van de palen eerder het gevolg is van foutjes die ik in het parcours maak, dan dat mijn paard die fouten maakt’, aldus Boonzaaijer, die met dit paard al aan twee EK’s heeft deelgenomen. Eerder liep Torontra onder Jorn van Zwambagt in één ster wedstrijden.

Hieronder een interview met de winnares.

Meer info zie: www.renswoudehorsetrials.nl

Uitslag NK eventing Junioren (CCI 1*)
1) Janneke Boonzaaijer – Torontra (Lancelot x Naturel) – 51.90 (10e)
2) Silke Smits – Bonita (v. Zodiak) – 55.90 (18e)
3) Joyce van de Kuilen – Izalco (Contas x Alkiera) – 56.30 (19e)

Hoefslag/KNHS

Reacties