Wat betekenen ‘zorgrimpels’ bij paarden?

Wat betekenen ‘zorgrimpels’ bij paarden?

paard algemeen

Net als bij mensen kunnen ook paarden ‘zorgrimpels’ boven de ogen tonen. Maar hebben deze dezelfde betekenis als bij mensen? Medisch studente Sara Hintze (Zwitserland) onderzocht het verband tussen de emotionele gemoedstoestand van het paard en de rimpels boven de ogen. ‘Deze zogenaamde zorgrimpels komen veelvuldig voor, maar verschillen in aantal en vorm. In de paardencommunity worden ze vaak gerelateerd aan negatieve reacties, maar daar is eigenlijk helemaal geen bewijs voor.’

Vijftien hengsten en één merrie werden gebruikt voor deze studie. Zij werden blootgesteld aan twee positieve situaties (voedselbeloning en aaien) en twee negatieve situaties (voedselcompetitie en angst door middel van een wapperende plastic zak). Iedere situatie duurde 60 seconden. Tijdens deze tests werden foto’s gemaakt van de paardenogen en een scoreschaal bijgehouden die de algemene indruk, de vorm van het ooglid, oogwit, het aantal rimpels en de horizontale lijn tussen het oog en de hoogste rimpel vast legden.

Conclusie

Uit het onderzoek bleek dat er geen duidelijke verschillen waren tussen het aantal rimpels en de vorm van het ooglid tijdens positieve en negatieve ervaringen. Tijdens de positieve stimulans werd wel meer oogwit en een sterkere rimpelboog waargenomen. De oorzaak hiervan moet volgens Hintze gezocht worden in de onderliggende spier in ontspannen toestand verslapt, waardoor de boog scherper word.

‘Hoewel de resultaten van mijn onderzoek niet altijd eenduidig waren, lijkt het er wel op dat sommige karakteristieke kenmerken van oogrimpels hun oorsprong vinden in situaties die een emotionele reactie oproepen. Daarbij kan men dus mogelijk de gemoedstoestand van het paard aflezen bij diverse welzijnssituaties,’ aldus Hintze.

Bron: Hoefslag/The Horse

Foto: Jessica Pijlman/Made by Jessy

Reacties