Belgische endurance-amazone geschorst na positieve dopingtest

Belgische endurance-amazone geschorst na positieve dopingtest

endurance
foto: Remco Veurink

De Belgische amazone Evelyne Stoffel, die met haar twaalfjarige merrie Houkoumi G op de 100 kilometer CEI 1* in Virton derde werd, is tijdelijk geschorst. Houkoumi G testte tijdens die wedstrijd namelijk positief op het middel O-Desmethyltramadol, een actief metaboliet van Tramadol.

Tramadol is uitsluitend op recept verkrijgbaar en wordt gebruikt als pijnstiller (analgeticum) bij matige tot ernstige pijn en als hoestprikkel-onderdrukker (antitussivum). Het product staat op de FEI-lijst van verboden middelen. Deze lijst is opgesplitst in twee onderdelen, namelijk ‘gecontroleerde medicatie’ en ‘verboden medicatie’. Gecontroleerde medicatie bevat middelen die vaak gebruikt worden bij de behandeling van paarden. Deze moeten bij wedstrijddeelname volledig uit het systeem van het paard verdwenen zijn. Verboden middelen worden te allen tijde aangemerkt als doping.

Vanwege de positieve test van Houkoumi G is Evelyne Stoffel door de FEI tijdelijk geschorst. Ook de merrie mag gedurende twee maanden niet op wedstrijden worden uitgebracht.

Bron: Equnews / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties