Badminton: Lips en Heffernan stijgen in klassement

Badminton: Lips en Heffernan stijgen in klassement

Het laatste onderdeel van een van de zwaarste eventingwedstrijden ter wereld in Badminton, het springen, werd vandaag verreden. In het eerste gedeelte voor de pauze gingen 33 combinaties van start voor een laatste krachtinspanning; na de pauze kwamde top twintig in actie. De Nederlanders, met Merel Blom en Rumour Has It N.O.P. (37ste na de cross), Andrew Heffernan met Boleybawn Ace (33) en Tim Lips met Keyflow N.O.P. (30), was Nederland goed vertegenwoordigd.

De meeste eventingpaarden staan niet bekend als ‘clean jumpers’ en het duurde dan ook een rit of vijftien voordat de eerste foutloze combinatie de ring verliet. Een aantal paarden maakte er een potje van, met drie of meer springfouten. Ook Mark Todd met Oloa, goed voor een nette dressuurscore en een foutloze maar niet al te snelle cross, zag twee balken vallen.

8 voor Blom, 4 voor Lips en 0 voor Heffernan!

De paarden van de Nederlanders staan niet garant voor nulscores, maar bondscoach van de springruiters Rob Ehrens is speciaal naar Badminton afgereisd om te assisteren, net als tijdens het WK waar ‘oranje’ een memorabele bronzen medaille scoorde. Rumour Has It N.O.P. begon niet lekker, meteen op de eerste oxer viel een balk. Merel Blom had haar handen vol aan haar ‘crossmachine’, wat aan het eind nog resulteerde in een fout. De tijd, ook een heikel punt in deze test, was geen probleem. Blom beëindigt haar derde Badminton op een totaalscore van 73.30, een plek in de middenmoot is hun beloning.
Wel een uitgelaten Andrew Heffernan, die de derde foutloze ronde binnen de tijd neerzet met Boleybawn Ace! Pas tien jaar, deze ruin, waarmee hij het jongste paard is dat dat dit jaar Badminton voltooit. Tim Lips maakte het spannend met Keyflow N.O.P.: één balk kon hij zich veroorloven om zijn leidende positie op het moment te behouden. Met nog een balk ging Heffernan hem voorbij. De balk viel met nog drie hindernissen te gaan: 63.40 en dat bleef het. Lips werd eveneens een klassementsstijger. Met de beste twintig nog te gaan stond hij 23e; Heffernan eindigde vlak na hem met 64 strafpunten op 25. Merel Blom zal uitkomen op de 34e plek.

Zo kan het spelletje gaan…  een andere nuller, Christopher Barton met TS Jamaimo, verbeterde zijn positie met meer dan tien plaatsen; Izzy Taylor, die na Tim Lips rijdt, verliest evenzoveel. Elizabeth Power en September Bliss maakten het helemaal bont en kregen maar liefst 28 strafpunten aan de broek. Zij kelderen in het klassement, nog na Merel Blom.

Vorig jaar eindigden Tim Lips en Merel Blom nog op een fantastische zevende en dertiende plek in Badminton. Geen verbetering van hun resultaat dus, maar het feit dat drie Nederlanders de loodzware opdracht hebben vervuld mag een prestatie van formaat genoemd worden. En Bolewbawn Ace staat nu ook officieel te boek als viersterrenpaard: iets om trots op te zijn!

Live-resultaten Badminton Horse Trials.

Later meer.

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties