Al bijna CCI1*: Koudbloed-kruising houdt van crossen

Al bijna CCI1*: Koudbloed-kruising houdt van crossen

eventing amazone skeleton

Een kijkerige, aan één oog blinde koudbloed-kruising met een stokmaat van bijna 1.80m… het ideale eventingpaard? Nou nee. Standing Ovation is echter het levende bewijs dat het wel kan. De 12-jarige ruin, die komt uit een Clydesdale-merrie, finishte met zijn amazone Rachael Wood op een 36e plek in een open intermediate (ongeveer Z-niveau) in het Amerikaanse Mill Spring, na een langzame, maar foutloze cross.

Zes jaar geleden kocht Wood de toen zesjarige riun. Hij was lastig en het duurde een jaar voordat het duo een klik kreeg. Wood stapte van western rijden over naar het springen voordat ze bedacht dat eventing wel wat zou zijn. ‘Hennessey’, zoals ze Standing Ovation noemt, bleek een goede en dappere springer. ‘Mijn moeder dacht dat dit niveau te hoog gegrepen zou zijn voor hem, maar als hij de kans kreeg, zou hij denk ik zo een viersterren kunnen springen! Hij heeft echt super veel lef’, aldus een trotse amazone. ‘Dressuur is niet zijn sterkste punt; hij wil nogal eens moeilijk zijn aan de kant waar hij blind is. Maar afgelopen weekend reden we onze beste proef ooit, dus er zit nog rek in.’ In de cross is Hennessey in zijn element. ‘Hoe hoger en dikker de hindernissen, hoe liever. Met de tijd heeft hij problemen, maar hij houdt van het publiek’, laat Wood weten.

De ruin kan best saggerijnig zijn, maar als Wood met een wortel aan komt, is hij haar beste vriend. Hennessey heeft nogal wat bijnamen: Eeyore (Iejoor, op z’n Nederlands), naar de ezel van Winnie de Poeh, en Prius, omdat hij als een speer door de cross gaat. ‘Ik rijd hem op een gewone trens; hij is erg gevoelig’, vertelt Wood. ‘Hij aarzelt wel eens bij een hindernis, maar als ik hem geruststel, gaat hij gewoon door.’

Hoewel ze inziet dat Hennessey op een bepaald moment zijn maximum bereikt heeft, hoopt Wood met hem een CCI1* te rijden. Een driejarige volbloed zal uiteindelijk zijn plek innemen.

Foto’s van Standing Ovation tijdens de cross.

Chronofhorse/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties