Fontainebleau: Nederland stelt teleur in FEI Nations Cup eventing

Fontainebleau: Nederland stelt teleur in FEI Nations Cup eventing

Het Nederlandse team is vanmiddag in Fontainebleau (Frankrijk) op een teleurstellende laatste plaats geëindigd in de eerste FEI Nations Cup eventing van dit seizoen. Tim Lips (Bayro), Merel Blom (Rumour Has It N.O.P), Andrew Heffernan (Boleybawn Ace) en Theo van de Vendel (Zindane) kwamen gezamelijk tot 199.1 strafpunten. Het oranjekwartet stond na de dressuur nog op een derde plaats in het landenklassement, maar zakte na de cross een plek omlaag en raakte deze laatste plaats ook bij het springen niet kwijt. De winst viel in handen van het Franse team (Gwendolen Fer met Romantic Love; Arnaud Boiteau met Quoriano Ene HN; Helene Vattier met Quito de Baliere en Karim Florent Laghouag met Entebbe de Hus). Zij eindigden met een totaal van 148.3 strafpunten. Australië legde beslag op de tweede plaats (178 strafpunten), nipt gevolgd door Engeland (179.7 strafpunten).

In het individuele klassement wisten Olympisch kampioenen Michael Jung en La Biosthetique Sam FBW met 42.7 strafpunten de leiding gedurende de wedstrijd vast te houden. Gwendolen Fer en Romantic Love volgden met 45.3 strafpunten op de tweede plaats, voor landgenoot Thibaut Vallette en Qing du Briot Ene HN (46.4 strafpunten). Collega Fransman Boiteau finishte met 47.4 strafpunten op vier, terwijl de ervaren Australiër Christopher Burton met TS Jamaimo de top vijf compleet maakte (50.8 strafpunten).

Het beste Nederlandse resultaat kwam op naam van Tim Lips. In het zadel van zijn negenjarige Bayro (v. Casantos) kwam de ruiter tot 58.4 strafpunten en de twaalfde plaats. Merel Blom en Rumour Has It (v. Esteban) eindigden op de zeventiende plaats (67.5 strafpunten). Andrew Heffernan vinden we met 73.2 strafpunten terug op de 23ste plaats, voor individuele starter Raf Kooremans en Cavalor Chai Chai (v. Westering Star) op 24 (73.9 strafpunten). Theo van de Vendel bezet met Zindane (v. Kreator) de 26ste plaats (76.2 strafpunten), terwijl Alice Naber-Lozeman en Harry Belafonte (v. Heraldik xx) dankzij een weigering met 108.1 strafpunten op de 33ste plek bleven steken.

Tim Lips vertelt: “In de dressuur liep mijn paard Bayro echt lekker, en eigenlijk ben ik ook over de cross wel tevreden. De bodem was heel matig en voor al onze paarden was het weer de eerste wedstrijd van dit jaar op niveau. Met het oog op de rest van het seizoen is het dan niet wijs om nu volle bak te gaan rijden. De prestaties waren niet goed genoeg voor top klasseringen, maar we kunnen toch tevreden zijn. Voor de paarden Rumour Has It N.O.P van Merel Blom (Aalten), en Bolleybawn Ace van Andy Heffernan (Cheshire, Eng.) was het weer de eerste keer na het WK dat ze in actie kwamen en die hebben laten zien dat ze er goed voor staan. Ik was ook blij met de manier waarop Bayro vandaag weer sprong. Mijn plan is om nu via nog een of twee drie sterren wedstrijden in het Duitse Luhmühlen in juni op vier ster niveau met hem te debuteren.”

Klik hier voor het eindklassement in de landenwedstrijd.
Klik hier voor het individuele eindklassement.

Tweester

Fransman Thomas Carlile was goed voor de winst in de tweester. Samen met zijn Rakam d’Emra stond de ervaren Carlile na de dressuur nog op de vijfde plaats, met het springen kwam de combinatie foutloos rond en ook de cross werd zonder fouten voltooid, waardoor 38.9 strafpunten goed bleek voor winst. Paul Tapner (Australië) en Prince Mayo volgden met 40.5 strafpunten op de tweede plaats, voor Arnaud Boiteau (Frankrijk) en Sultan de la Motte (41.3 strafpunten). Michael Jung finishte met Fischertakinou op 44.1 strafpunten en de vierde plek, gevolgd door Luc Chateau en Propriano de l’Ebat.

Renske Kroeze en Jane Z waren met 62.8 strafpunten goed voor de 39ste plaats en het beste Nederlandse resultaat. Jeanette Chardon en Vienna eindigden met 64.1 strafpunten een plek lager. Alice Naber-Lozeman en ACSI Peter Parker verbleven na de dressuur nog op de vierde plaats, maar zakten door acht strafpunten na het springen tot de veertiende plaats. In het cross-onderdeel volgden nog eens twintig strafpunten, wat betekende dat deze combinatie op een teleurstellende 74ste plaats eindigde.

Klik hier voor de uitslag.

Quote: KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties