NK Eventing: Chardon schrijft geschiedenis

NK Eventing: Chardon schrijft geschiedenis

De 22-jarige Jeannette Chardon heeft met het veroveren van de Nederlandse titel in het Nederlands Kampioenschap eventing Young Riders hippische geschiedenis geschreven. Nadat haar vader IJsbrand in 1983 op 22-jarige leeftijd zijn eerste Nederlandse titel binnenhaalde bij de vierspannen paarden won haar broer Bram in 2011 op 17-jarige leeftijd de Nederlandse titel in het NK vierspannen met pony’s. Nu veroverde het derde gezinslid Jeannette de Nederlandse titel, in het NK eventing voor Young Riders en daarmee lijkt de familie Chardon de meest succesvolle familie in de Nederlandse hippische sport te zijn geworden.

Voor de afsluitende springwedstrijd moest Nienke van Roekel besluiten om Coral Estate Bylbao terug te trekken voor de veterinaire keuring. Het paard had zich tijdens de cross licht geblesseerd en bondscoach Martin Lips vond het met het oog op het komende EK verstandig om de amazone te adviseren niet meer van start te gaan in het springen. Daarmee viel de voorlopige nummer drie in het tussenklassement weg uit de uitslag. Pien Ullings, die op zilver stond, noteerde met de Roosberg’s Lismakeera Lorenzo maar liefst 25 strafpunten en viel daardoor ver terug in het klassement. Larissa Hartkamp, die met Angel als vierde in het tussenklassement begon aan het springen, hield de lei schoon en klom daardoor op naar zilver, voor het in Engeland wonende Rabo Talententeamlid Althea Bleekman met Anmarsch.

In de dressuur zette Jeannette Chardon gelijk een goede score neer. ‘Mijn elfjarige merrie Vienna stond er scherp aan, waardoor we een hele mooie proef neer wisten te zetten. Mijn moeder helpt me altijd met de dressuur en ook zij was dik tevreden met onze rit. In de draf liep Vienna top, in de stap voelde ze iets gespannen aan en maakten we een paar kleine foutjes, maar vooral omdat ik de foutjes maakte. In de galop toonde zij zich van haar sterkste kant’, aldus Chardon, die nu al twee jaar werkzaam is in het manegebedrijf van haar ouders, na de Masterclass in Deurne te hebben gehaald. Jeannette hoopt in de toekomst dat bedrijf over te kunnen nemen. Over de cross raakte de 22-jarige amazone niet uitgepraat. ‘Vorig jaar op het EK in Malmö had in tijdens het rijden van de cross een zalig gevoel en dat gevoel had ik in deze cross helemaal terug. Dat gevoel is onwijs gaaf en mijn paard dacht in de cross helemaal met me mee. Als zij de vlaggen ziet is het net alsof ze weet dat ze daar tussendoor moet. Daarnaast geeft ze me het gevoel dat ze weet wat er van haar verwacht wordt. Ik ging iets gespannen de cross in, maar na een paar hindernissen was die spanning helemaal verdwenen en kon ik heerlijk ontspannen de cross rijden. Voor mij was de cross acht minuten lang elke seconde genieten’, aldus de winnares, die in de afsluitende springproef op de laatste hindernis blunderde. ‘Dat was echt stom van me. Ik wist ondanks het springfoutje dat we hadden gemaakt op de uitsprong van de driesprong dat ik de Nederlandse titel binnen had. Daar was ik erg blij mee en ging als het ware al juichend over de laatste hindernis, met als gevolg dat we daar de tweede fout kregen. Echt ongelooflijk stom van me, maar ik weet zeker dat ik dat nooit weer zal doen.’

Hieronder een interview met de nieuwe kampioene.
 

Meer info zie: www.renswoudehorsetrials.nl

Uitslag Nederland Kampioenschap eventing Young Riders (CCI2*):
1) Jeannette Chardon – Vienna (Romeo B x Ekstein) – 53.00 (3e)
2) Larissa Hartkamp – Angel (Cavalier x Centurion Montfoort) – 63.80 (11e)
3) Althea Bleekman – Anmarsch (Ultimo x Joost) – 68.60 (12e)

Hoefslag/KNHS

Vergelijkbare artikelen

Reacties