Outdoor Kralingen afgelast na uitbraak eikenprocessierups

Outdoor Kralingen afgelast na uitbraak eikenprocessierups

0 3436
eikenprocessierups
Processierupsen

Outdoor Kralingen gaat aankomend weekend niet door. Dit door een heftige uitbraak van de eikenprocessierups in het Kralingse Bos.

“Voor ons als organisatie staat het welzijn van mens en dier voorop. Daarom hebben we in overleg met officials besloten om Outdoor Kralingen van 29 en 30 juni niet door te laten gaan,” meldt De Jockey Club.

Opgeruimd

Eind vorige week werd al een gedeelte van de rupsen in het Kralingse Bos ‘opgeruimd’. Dit werd gedaan door ze te vernevelen en op te zuigen. Na deze proef zijn er in het geruimde gebied geen nieuwe nesten meer gevonden. Er wordt echter alsnog gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de rups in overige delen van het bos.

Mens en dier

Eikenprocessierupsen zijn een risico voor zowel mens als dier. Dit komt door de duizenden brandharen die het beestje bezit. Vanaf begin mei laten deze haren los. Contact met de haren zorgt bij mensen voor klachten zoals; jeuk, uitslag en ontstekingen aan de huid en ogen.

Baarmoederontsteking

Bij paarden zorgt contact met de brandharen voor irritaties en een allergische reactie. In milde gevallen ontstaat er slechts zwelling of jeuk, maar wanneer de haren worden ingeademd of opgenomen met ruwvoer of water, dan ontstaan er zwellingen in de mond of in het maag-darmkanaal.

In Nederland is er een geval bekend waarbij een paard diarree en koliek kreeg door de eikenprocessierups. Daarnaast zijn er in Engeland, Amerika en Australië gevallen bekend van abortussen ten gevolge van een ontstoken baarmoeder. De ontsteking werd veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups.

EK’s in Rotterdam

De rups is normaliter actief in de maanden april tot en met juli. Er is tot op heden geen reden om aan te nemen dat de EK’s in het Kralingse Bos, van 19 t/m 25 augustus, door de eikenprocessierups in gevaar wordt gebracht. De Rotterdamsche manege vestigt daarentegen zijn hoop op de editie van Outdoor Kralingen in september.

Bron: De Jockey Club/ Rijnmond/ Hoefslag/ Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Eikenprocessierups.nl

Reacties