Op Zeeuwse najaarskeuring alleen trekpaarden mét staart

Op Zeeuwse najaarskeuring alleen trekpaarden mét staart

Met vette letters heeft de organisatie van de Zeeuwse najaarskeuring het op haar website geschreven. ‘Alleen niet gecoupeerde trekpaarden worden toegelaten op de keuring!’ Volgens mede-organisator Paul van den Broeke het directe gevolg van de sancties die de NVWA dreigt uit te voeren wanneer er aan trekpaardkeuringen nog paarden zonder staart meedoen. 

De Zeeuwse najaarskeuring staat voor 3 december in Vrouwenpolder gepland en wordt georganiseerd door vier Zeeuwse trekpaardbonden. Hoewel er alleen paarden ingeschreven bij de KVTH mogen deelnemen staat de keuring los van het Nederlandse trekpaardstamboek.

Geen andere keuze

“We organiseren ieder najaar deze keuring, dus ook dit jaar”, legt secretaris Van den Broeke uit. “En met de boete van de NVWA hebben we geen andere keuze dan op dit moment alleen paarden mét staart toe te laten.”

De NVWA dreigt namelijk met een last onder dwangsom van 15.000,- euro voor de organisatie die gecoupeerde trekpaarden in de keuringsbaan toestaat. De KVTH zag zich hierdoor genoodzaakt drie keuringen af te gelasten en is een bezwaarprocedure begonnen tegen het Ministerie van Economische Zaken.

Uitstellen geen optie

Voor de organiserende Zeeuwse bonden was afgelasten of uitstellen geen optie. “Een uitspraak in de bezwaarprocedure is er op z’n vroegst pas halverwege december”, schat Van den Broeke. “En dan kun je natuurlijk niet meer spreken van een najaarskeuring…”

Of er in de toekomst alleen nog maar trekpaarden met staart op de Zeeuwse najaarskeuring worden getoond hangt af van de uitspraak in de bezwaarprocedure.

Lees hier meer over dit onderwerp

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan.

 

Reacties