Oostvaardersplassen: deel van de paarden verhuist, duizend herten worden afgeschoten

Oostvaardersplassen: deel van de paarden verhuist, duizend herten worden afgeschoten

0 610
Konik, Oostvaardersplassen
Koniks (foto: Remco Veurink)

De provincie Flevoland besloot dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug gedrongen moet worden tot maximaal 1100 dieren. Dit betekent dat een deel konikpaarden zal verhuizen en dat er ongeveer 1000 edelherten zullen worden afgeschoten. Dit maakt NOS bekend.

Te veel stress

Op 11 juli eerder dit jaar werd besloten dat het aantal grote grazers moet worden teruggebracht. Nadat de provincie deskundig advies analyseerde, is nu naar buiten gebracht hoe dit gaat gebeuren.

Het advies luidt dat het verplaatsen van edelherten te veel stress oplevert voor de dieren. Daarentegen zou het voor de konikpaarden wel rendabel zijn om te verhuizen naar een ander gebied. Op korte termijn wordt er voor de paarden een vangkraal gebouwd. Hier worden de paarden opgevangen en bijgevoerd totdat ze in kleine groepen kunnen worden herplaatst. Staatsbosbeheer bekijkt nog of de paarden verhuist kunnen worden naar bijvoorbeeld Spanje, Bulgarije of Rusland.

Van 1470 naar 490 edelherten

In april 2018 werden er 1470 herten geteld in de Oostvaardersplassen. Commissie-Van Geel adviseerde vorig jaar dat er 490 moeten overblijven. In oktober zullen de dieren opnieuw geteld worden en eind oktober zal het afschieten beginnen. Naar schatting zullen er dan meer dan 1000 herten worden afgeschoten. In de periode vanaf eind oktober wordt er extra gecontroleerd dat bezoekers  niet te vinden zullen zijn in de gebieden die niet open zijn voor publiek.

Heckrunderen

Naast konikpaarden en  edelherten leven in de Oostvaardersplassen ook heckrunderen. Zij maken ook deel uit van de grote grazers populatie. Omdat er momenteel niet te veel heckrunderen zijn, mogen zij allemaal blijven , meldt de provincie.

Anticonceptie

De provincie heeft laten onderzoeken of anticonceptie een middel kan zijn om het aantal grote grazers af te laten nemen. Stout, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, vertelt dat dat op korte termijn de populatie niet zal verminderen. Hij start nu een onderzoek of het over een langere periode wel een oplossing kan bieden.

Bron: NOS

Foto: Remco Veurink

Reacties