‘Konik in Oostvaardersplassen is een vreemde keuze’

‘Konik in Oostvaardersplassen is een vreemde keuze’

konik oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn van oorsprong een water- en moerasgebied voor vogels. Daar is absoluut niets mis mee. Prachtig zelfs. Helaas zijn er hoefdieren uitgezet die niet geschikt zijn om als ‘wild’ dier en onder verkeerde leefomstandigheden te moeten leven.

Hoefdieren zijn steppedieren. Ik blijf nu even bij mijn expertise, het paard. Het type paardje dat in de Oostvaardersplassen loopt is het konik-paard.

Vreemde keuze

Dit is op zijn minst een vreemde keuze van de deskundigen van Staatsbosbeheer. Dit paard is namelijk een poging om een zo goed als wild uitziend paard terug te fokken. Maar omdat het is teruggefokt, zijn het metabolisme van het dier en zijn overlevingstechnieken anders en verzwakt ten opzichte van een echt wild paard.

Biologen van het beheer van de Ooostvaardersplassen zouden dat toch moeten weten, lijkt mij.

Mongools paard

Hun keuze was logischer geweest wanneer zij het Mongools paard hadden uitgezet. Dit dier is regelrecht afkomstig van het przewalskipaard (oerpaard) en heeft zich door de eeuwen heen gesplitst in het Mongoolse bospaard en het Mongoolse steppepaard.

Beide dieren zijn geëvalueerd naar de leefgebieden en hun ontberingen en zijn dus ook anders qua bouw en overlevingstechnieken in barre tijden.

Naaste familie

Een wild Mongools paard kan bijvoorbeeld 100 kilometer lopen, zoekend naar voedsel. Een bospaard heeft weer andere lichamelijke condities. Terwijl het naaste familie is. Er zijn geen steppen en geen bossen aanwezig in de Oostvaardersplassen.

Daarom is zelfs het keiharde Mongoolse paardje ongeschikt om in moerasgronden en watergebieden te kunnen leven en overleven.

Eerlijke kans

Dieren moeten wel een eerlijke overlevingskans krijgen wanneer zij uitgezet worden. Grof uitgelegd, het zou vreemd zijn als ik een zoetwatervis in een zoutwateraquarium zou plaatsen. Deze actie zou ondoordacht zijn en geen bewijs van kennis van zaken en verdieping.

Ik kan beheren wat ik wil, maar de vis zal sterven omdat het leefgebied, het voer en de omstandigheden niet passen bij het diertje. Jammer voor de vis; al zou ik bijvoeren, het diertje heeft geen kans van overleven en zal uiteindelijk sterven.

Tekst: Inge Hoevers, Paardentherapeut

Foto: Milou Vogel

Reacties