Ontwormingsmiddelen in beslag genomen

Ontwormingsmiddelen in beslag genomen

0 26

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op de paardenmarkt in Zuidlaren een partij van 954 verpakkingen antiwormmiddel in beslag genomen. Deze middelen mogen alleen op recept van een dierenarts worden geleverd, maar werden op de paardenmarkt verkocht zonder om de benodigde recepten te vragen.
De handelaar werd zelfs twee keer betrapt op het verkopen van het antiwormmiddel. Een half uur nadat inspecteurs de eerste partij middelen in beslag hadden genomen bleek dat de handel gewoon doorging vanuit een andere bestelbus. Hierop werd opnieuw ingegrepen en werd opnieuw een voorraad antiwormmiddelen in beslag genomen. Tegen de handelaar is proces-verbaal opgemaakt.

De NVWA heeft op en rond de paardenmarkt in Zuidlaren gecontroleerd met een team van 20 controleurs. Er is er onder meer gecontroleerd op dierenwelzijn en de overige regels die gelden bij aan- en afvoer van dieren. Tijdens deze controles zijn 14 waarschuwingen gegeven omdat vervoerders niet beschikten over de juiste papieren of omdat de gegevens in het paardenpaspoort niet overeen kwamen met de gegevens op de chip in het dier. Eén vervoerder heeft een boete gekregen omdat hij teveel pony’s in zijn wagen had. Er werden op 6m2 16 pony’s vervoerd, terwijl op deze oppervlakte maximaal zeven dieren zijn toegestaan. De politie heeft tijdens de aan- en afvoercontroles 19 processen verbaal opgemaakt voor technische gebreken.

In totaal werden er 2.352 paarden naar de markt gebracht. Twee paarden is toegang tot de markt ontzegd omdat de gezondheid van de dieren niet in orde was. Onder een tafel werd een mogelijk vervalst paardenpaspoort gevonden, de eigenaar van het paspoort heeft zich nog niet gemeld.

Het team van de NVWA dat de verplichte exportcertificering verzorgt heeft een aantal exporten niet kunnen toestaan omdat certificaten ontbraken of omdat paardenpaspoorten niet in orde waren of niet overeen kwamen met de gegevens op de ingebrachte chip.

 

Hoefslag/NVWA

Reacties