Onderzoek wijst uit: paarden danken prestaties mede aan darmbacteriën

Onderzoek wijst uit: paarden danken prestaties mede aan darmbacteriën

Endurance

Endurancepaarden danken hun prestaties mede aan een bepaald soort darmbacteriën. Deze hebben namelijk invloed op het energieverbruik van paarden. Dat meldt NPO Radio 1. De informatie komt uit een onderzoek van de International Endurance Competition in Fontainebleau.

Chemische signalen

Voor het onderzoek namen de onderzoekers bloed af bij twintig deelnemende paarden. Dit dezen ze voorafgaand en na de acht uur durende rit. Na het afnemen van het bloed stelden de onderzoekers vast welke bacteriën er in de darmen van de paarden leefden. Daarbij ontdekten ze dat bepaalde bacteriën chemische signalen afgaven. Die chemische signalen zorgen ervoor dat paarden langer hun energie behouden. De onderzoekers publiceerden het onderzoek in Frontiers in Molecular Biosciences.

Energiefabriekjes

De signalen die de bacteriën afgeven worden opgepikt door de zogenoemde mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van de lichaamscellen. Zij zorgen ervoor dat het lichaam genoeg energie heeft om te presteren. Dankzij die signalen duurt het langer voor het paard een te lage bloedsuikerspiegel krijgt. Hierdoor worden ontstekingen in de cellen uitgesteld. Als resultaat daarvan kan het paard de inspanning langer volhouden.

Aanpassingen in dieet

Dit onderzoek lijkt de weg te openen naar aanpassingen in het dieet van paarden. Dit zodat ze tijdens een langdurige inspanning optimaal kunnen presteren. De uitdaging is daarbij echter om de voedingssupplementen te vinden die zorgen voor de toename van precies de juiste bacteriën in de darmen.

De onderzoekers hebben ten slotte wel een vermoeden waarom de energiefabriekjes van de cellen gevoelig zijn voor de signalen van de darmbacteriën. Zij zijn namelijk nauw aan elkaar verwant. De verre voorouders van de mitochondriën waren zelf bacteriën. Deze bacteriën zijn ooit deel uit gaan maken van grotere cellen. Dat zou kunnen verklaren waarom de mitochondriën en bacteriën zo goed met elkaar communiceren.

Bron: NPO Radio 1

Foto: Remco Veurink

Reacties