Nieuw licht op atypische myopathie

Nieuw licht op atypische myopathie

0 47

Amerikaanse wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen de veder-esdoorn en atypische myopathie. Deze dodelijke spierziekte lijkt namelijk seizoensgebonden, met de meeste meldingen in de herfst. De symptomen variëren, maar over het algemeen is er spierzwakte en stijfheid, donkere urine, vermoeidheid, kolieksymptomen en trillen. De slachtoffers staan meestal in een relatief kale wei met bladeren op de grond.

De onderzoekers ontdekten zaden van de veder-esdoorn in de mest van alle twaalf paarden die mee deden aan het onderzoek. De veder-esdoorn is een Amerikaanse boomsoort, maar de giftige stof van deze boom is ook aanwezig bij andere planten. Testresultaten wijzen uit dat de Europese slachtoffers vaak dezelfde stof in het bloed hadden.

Professor Celia Marr in het Equine Veterinary Journal: ‘Dit is een belangrijke stap in het onderzoek naar de oorzaak en preventie van atypische myopathie. We weten nog niet 100% zeker of dit ook de daadwerkelijke oorzaak is, maar alles wijst erop. Het onderzoek gaat verder.’

Lees hier meer over atypische myopathie.

Reacties