Onderzoekers bezig met supplement voor IR-paarden

Onderzoekers bezig met supplement voor IR-paarden

dik, zwaar, obesitas

Bij insulineresistente paarden is het belangrijk de insulinespiegel stabiel te houden. Dat betekent dat ze beter kleinere maaltijden krijgen, die zo weinig mogelijk suiker en zetmeel bevatten. Maar een Duits onderzoeksteam zegt nu dat er een supplement is dat veelbelovende resultaten laat zien. Dat schrijft The Horse.

‘Meer onderzoek is nodig’

Dat supplement is een prebioticum op basis van aardpeer. Onderzoeker Maren Glatter zegt: ‘We hebben het supplement getest op gezonde merries met een normaal gewicht, en zagen dat de glucose in hun lichaam beter werd afgebroken als ze een kleine dosis van het prebioticum kregen.’

 

Goed nieuws dus, maar de onderzoekers zeggen dat ze nog niet zeker zijn dat die goede resultaten ook bij paarden met IR kunnen bereikt worden. ‘We moeten nog meer onderzoeken doen om te zien of andere factoren het effect van het prebioticum kunnen beïnvloeden. Ik denk bijvoorbeeld aan lichaamsgewicht, gezondheidsstatus, fysieke conditie en zelfs het ras van het paard,’ zegt Glatter.

Glucose en insuline sneller afgebroken

Glatter en haar collega’s gaven zes warmbloedmerries twee supplementen: een op basis van aardpeer, en een controlesupplement. Het onderzoek omvatte twee periodes van drie weken. Alle merries kregen twee keer per dag een supplement voor ze hun voer kregen: drie weken lang het ene supplement, en daarna drie weken lang het andere.

Initieel leek er geen verschil te zijn in de manier waarop het lichaam van de merries reageerde. Maar toen merkten de onderzoekers dat glucose en insuline sneller uit het systeem van de merries raakte wanneer ze het supplement op basis van aardpeer hadden gekregen. Meer nog, de glucose- en insulinegehaltes daalden zelfs sneller in de eerste uren na het voederen, en bleven ook lager.

Glatter is er wel van overtuigd dat de studie de deur op een kier zet voor verder onderzoek. Dat zou kunnen leiden tot een effectieve manier om paarden met IR te helpen.

Bron: The Horse

Foto: Remco Veurink

 

Reacties