‘Ruiters herkennen kreupelheid onvoldoende’

‘Ruiters herkennen kreupelheid onvoldoende’

0 433

Ruiters en trainers zijn maar zeer beperkt in staat om kreupelheden bij paarden te herkennen. Dat schrijft paarden-orthopeed Sue Dyson, die verbonden is aan het Britse ‘Centre for Equine Studies’van het Animal Health Trust.

Volgens Dyson schieten eigenaren en ruiters tekort wanneer het om het constateren van problemen met het bewegingsapparaat gaat. ‘Ze denken dat een paard lui is, terwijl hij kreupel is,’ zegt ze in het vakblad Applied Animal Behaviour Science.

Dyson refereert aan een onderzoek uit 2014 waarin 506 sportpaarden door de eigenaren ‘gezond’ werden genoemd. Bijna de helft daarvan bleek echter te lijden aan een ‘pijn-gerelateerde’ kreupelheid. Sommigen problemen waren aan de hand zichtbaar, de meesten werden echter onder het zadel geconstateerd.

Rechte lijn

Bij ander onderzoek, waaraan 23 paarden deelnamen, waren 14 paarden kreupel aan de voorbenen terwijl ze op een rechte lijn werden gemonsterd. Bij een derde onderzoek werd bij 57 dressuur- en springpaarden  een buigproef uitgevoerd en werden ze aan de longe op een zachte en harde ondergrond getest. Slechts 14 paarden bleven onder alle omstandigheden rad.

Dyson erkent dat kreupelheden herkennen lastig kan zijn, maar zijn er voldoende aanwijzingen waar ruiters en trainers zorgvuldiger op zouden moeten letten. Ze benadrukt dat dit ook gedragsveranderingen kunnen zijn, zoals het naar achteren houden van de oren wanneer het hoofdstel en zadel in zicht komen of onrustig gedrag tijdens het opzadelen.

Tijdens het rijden moeten ruiters letten op een open mond, ‘spoken’, verzet en onvoldoende reactie op het been.

Bron: horsetalk.co.nz

Foto: Shutterstock

Reacties