Onderzoek: Ogen zijn belangrijke stress-indicators bij paarden

Onderzoek: Ogen zijn belangrijke stress-indicators bij paarden

0 2516
paard oog algemeen

Een recent Canadees onderzoek zou het eerste onderzoek zijn die stelt dat samenknijpende oogleden een indicator van stress is bij paarden.

“We weten al dat bij mensen het knipperen van onze ogen verandert wanneer we onder druk staan,” licht professor Kartina Merkies van de University of Guelph toe. “Ons team wilde erachter komen of de snelheid van het knipperen ook bij paarden verandert naarmate ze meer stress hebben.”

Minder knipperen, meer samentrekken

Ondanks dat vele paardeneigenaren wel kunnen zien wanneer hun paard opgewonden is, kan het soms lastig zijn om een indruk te krijgen van het humeur van een paard. Dit is vooral lastig te merken bij goed getrainde paarden, stelt het onderzoeksteam. In hun onderzoek stelden zij vast dat paarden minder knipperden met hun ogen en hun bovenste ooglid meer samentrokken wanneer ze milde stress hadden. Dit gegeven kan voor paardeneigenaren een simpel teken zijn dat hun paard gestresst raakt.

Onderdrukken

“Als we paarden trainen, leren we ze vooral om hun stressreacties te onderdrukken. We willen namelijk niet dat paarden wegspringen wanneer ze schrikken of nerveus zijn,” zet professor Merkies. Het onderzoeksteam wilde een non-invasieve meting doen, waardoor ze besloten zich op het oog van het paard te richten.

33 verschillende soorten paarden deden mee aan het onderzoek. Zij werden blootgesteld aan drie licht stressvolle situaties. In het eerste experiment werd er een bal voor het paard gegooid met als doel het paard te laten schrikken. Daarna werd het paard een paar minuten weggehaald bij zijn kudde. Ten slotte werd in de laatste situatie het voer van het paard onthouden terwijl de andere paarden op stal al wel mochten eten.

Voer experiment

Tijdens alle drie de experimenten filmden de onderzoekers de paarden. Aan de hand hiervan bekeken ze de oog- en oorbewegingen van de paarden, het geschud met het hoofd en de algemene rusteloosheid. Het experiment waarbij de paarden voer werd onthouden bleek het meest stressvol. De paarden hadden hierbij een verhoogde hartslag, ze waren rusteloos en schudden met hun hoofd.

De andere twee experimenten veroorzaakten weinig respons. “De reden voor het gebrek aan respons kan zijn dat de paarden allemaal manegepaarden waren. Zij waren het dus gewend om te schrikken en om weg te zijn van de kudde. Waarschijnlijk is dit de reden dat ze minder gestresst waren,” voegt Merkies hier aan toe.

Evaluatie

Bij evaluatie van de videobeelden viel het de onderzoekers op dat de paarden minder knipperden met hun ogen, maar wel hun bovenste oogleden meer samenknepen. Gemiddeld gezien knippen paarden maar vijf keer per minuut wanneer ze gestresst zijn. Dit staat tegenover negen keer wanneer ze rustig zijn. Tijdens het onthouden van het voer steeg het aantal samenknijpingen van het ooglid van gemiddeld twee keer naar zes keer per minuut.

Merkies geeft aan dat ze hoopt dat de resultaten van haar team paardeneigenaren helpt om op een simpele manier een indruk te krijgen van de gemoedstoestand van hun paard. “Er is geen meting dat ons alles gaat vertellen, maar dit is wel iets wat we kunnen toevoegen aan onze ‘toolbox’. We kunnen dit gebruiken om onze paarden beter te leren begrijpen.”

Bron: Horsetalk

Foto:  Remco Veurink

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties