Onderzoek naar bijdrage paarden voor veteranen met PTSS

Onderzoek naar bijdrage paarden voor veteranen met PTSS

1 oktober gaat het “Horse Power” onderzoek van start. Dit initiatief van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, moet meer duidelijkheid verschaffen over de mogelijkheden van een therapievorm met behulp van paarden, voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het onderzoek wordt uitgevoerd op Stal Groenendaal in Bunschoten. Dr. Nienke Endenburg en prof. dr. Kol. Eric Vermetten leiden het onderzoek.

Honden

“In ons lopend onderzoek zien we dat de interactie met honden gunstige effecten heeft op de gezondheid van veteranen met PTSS”, legt dr. Nienke Endenburg uit. Zij is GZ-psycholoog en gespecialiseerd in de interactie tussen mens en dier. “Helaas is het voor niet iedereen mogelijk om een hond in huis te nemen. Daarom hebben we een 12-weeks traject ontwikkeld, waarin veteranen aan het werk gaan met paarden. Onder begeleiding van experts.”

Tijdens het onderzoek wordt zowel de fysieke als de mentale gezondheid gemonitord. “We verwachten een afname in PTSS symptomen, een positiever zelfbeeld en een toename van kwaliteit van leven. Daarnaast vermoeden wemdat het hormoon oxytocine een indicator gaat zijn van een positieve sociale interactie tussen veteraan en paard.”

Welzijn

Daarnaast meet men ook het welzijn van het paard gedurende het project. “Dit doen we door de aanwezigheid van cortisol en oxytocine te meten, maar ook de hartslagvariabiliteit wordt als belangrijke parameter in de gaten gehouden.”

PTSS

Vermetten is als psychiater van de Militaire Geestelijk Gezondheidszorg gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma’s. “Militairen beleven ingrijpende gebeurtenissen tijdens een uitzending. Soms zijn deze ervaringen dusdanig traumatisch, dat de veteraan er na afloop van de missie onder blijft lijden. Zij beleven dan veelal de angsten en het gevoel van machteloosheid voortdurend.”

PTSS belemmert talloze terugkerende veteranen in hun dagelijks leven. De urgentie om goed onderbouwde behandelingen te ontwikkelen is daarom hoog”, vertelt Vermetten.

 

Bron: Universiteit Utrecht

Foto: Shutterstock

Reacties