Onderzoek: minder pijnsignalen met bitloos rijden

Onderzoek: minder pijnsignalen met bitloos rijden

0 3113
Bitloos Hippiade 2016 © DigiShots

Een Amerikaans onderzoek heeft gekeken naar het gedrag van paarden met en zonder een bit in. De paarden die eerst met een in bit gereden werden en daarna zonder, lieten een enorme daling van pijn gerelateerd gedrag zien.

Verlaging van 87 procent

De 66 paarden werden geobserveerd door onderzoekers Bob Cook en Matthew Kibler. De paarden werden eerst met bit gereden en Cook en Kibler constateerden een totaal aan pijnsignalen van 1575. Toen de paarden bitloos werden gereden was dit nog maar 208. Een verlaging van 87 procent. Er waren 65 paarden die bitloos minder pijnsignalen lieten zien.

Opvallend

De onderzoekers zeggen dat metalen bitten al sinds de Bronzen Tijd worden gebruikt en het wordt geaccepteerd als cruciaal onderdeel voor ruiters. Cook en Kibler vinden het opvallend dat het gebruik van bitten pas sinds kort worden onderzocht.

Zes vragen

Tijdens het onderzoek werden er vooraf zes vragen gesteld aan de ruiters: Welk gedrag zie je veroorzaakt door het bit? Hoe aanwezig is dit gedrag? Hoeveel bit gerelateerd gedrag laat een paard zien? Is dit gedrag verdwenen als het paard bitloos wordt gereden? Verbetert het welzijn van het paard als het bit eruit is? Heeft de ruiter het paard nog onder controle zonder bit?

Feedback

Het onderzoek is gebaseerd op de feedback van 605 ruiters die gewisseld hebben tussen met bit rijden en bitloos rijden. De feedback hield 106 ja/nee vragen in over paardengedrag en signalen van ziektes en tien vragen over het gevoel van de ruiter tijdens het rijden. Iedere ruiter vulde de vragen twee keer in, na met een bit rijden en na bitloos rijden. De ruiters kwamen uit Noord-Amerika, Australië, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland.

Klik hier om het uitgebreide artikel op Horsetalk te lezen.

Bron: Horsetalk / Foto: Digishots

Reacties