Onderzoek: “Ja, paarden ruiken angst!”

Onderzoek: “Ja, paarden ruiken angst!”

neus algemeen
foto: Jessica Pijlman

De bewering dat dieren angst kunnen ruiken, kennen we allemaal. Maar is dat ook echt zo? Onderzoekers denken van wel.

Paarden kunnen namelijk emoties onderscheiden in menselijk transpiratievocht.

Angst en blijdschap

Italiaanse onderzoekers legen een verband tussen de hartslag van paarden en de aanwezigheid van lichaamsgeuren. Verschillende paarden reageerden anders op angstgevoelens en blijdschap.

“Deze resultaten laten zien dat de menselijke lichaamsgeur invloed heeft op het parasympathische zenuwstelsel van paarden,” geeft Dr Antonio Lanata van de Universiteit van Pisa aan. “Dat betekent de overdracht van emoties bij paarden ook via de lichaamsgeur plaatsvindt.”

Okselpads

De menselijk geuren werden verkregen door proefpersonen met steriele okselpads naar 25-minuten durende filmpjes te laten kijken die ofwel grappig of beangstigend waren.

Van zeven paarden werd voorafgaand aan het daadwerkelijke onderzoek een hartfilmpje gemaakt waarna ze in contact werden gebracht met, voor hen, vreemde mensen die de geur van de verschillende okselpads op hun handen hadden gewreven. Ook werd een deel benaderd door mensen met een ‘neutrale’ geur.

Groot verschil

Vervolgens werd weer en hartfilmpje gemaakt. Daarop was een groot verschil te zien tussen de paarden die aan de ‘angstgeur’ hadden moeten ruiken en paarden die de geur van blijdschap hadden geroken. Dat verschil zat hem met name in de elektrische signalen met een lage frequentie.

De onderzoekers proberen met de resultaten in kaart te brengen wat de invloed van de menselijke emotie is op het gedrag van een paard. Dat is vooral ook interessante materie voor angstige ruiters die hun gevoelens wellicht onbewust overbrengen.

Bron: Horse & Hound

Foto: Jessica Pijlman

Reacties