De olympische cross: een voorbeschouwing

De olympische cross: een voorbeschouwing

Vandaag staat het koningsnummer van de eventing op het olympische programma. Op het paardensportcentrum van Deodoro zal om 10 uur plaatselijke en 15 uur Nederlandse tijd het spreekwoordelijke startschot klinken voor de cross-country. De 65 deelnemers wacht een zware klus om te klaren. Het parcours van de Franse bouwer Pierre Michelet staat te boek als een echte viersterrencross en wordt door kenners gezien als de pittigste cross van sowieso de laatste drie edities Olympische Spelen.
De cross van Rio heeft een lengte van 5.840 meter, moet in een ideale tijd van 10 minuten en 15 seconden worden afgelegd en onderweg komen de deelnemers 33 hindernis tegen, waarbij er 45 sprongen moeten worden gemaakt.

Al op hindernis 4 treffen de combinaties de eerste van vier waterhindernissen, al worden hier niet veel problemen verwacht. Dat geldt zeker niet voor hindernis 6, twee dikke punten die in een moeilijke lijn rechtuit gesprongen moeten worden. Ook technisch is de combinatie van hindernis 8ABC en 9 en vervolgens maakt hindernis 11, een opsprong met twee schuine heggen erachter, dat een zwaartepunt van dit parcours al vroeg in het begin komt te liggen. Hindernis 17 is dan een serieuze combinatie, met breekpinnen voor de veiligheid. Vervolgens vormen de een na laatste en zeker de laatste waterhindernis een pittig obstakel voor de deelnemende olympiërs en met dan nog twee brede hindernissen te gaan richting finish zit het venijn nog zomaar in de staart. Een voordeel is er wel. De weersomstandigheden zijn, zeker ook voor de paarden, ten gunste gekeerd, met meer bewolking en bijna tien graden lager dan de dag ervoor.

Theo van de Vendel (Zindane) opent met startnummer 7 als eerste voor Nederland om 15:27 uur en wordt gevolgd door Tim Lips (Bayro N.O.P.) met startnummer 24 (16:44 uur), Alice Naber Lozeman (ACSI Peter Parker) met startnummer 43 (18:09 uur) en Merel Blom (Rumour Has It N.O.P.) met startnummer 60 (19:26 uur).

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Reacties