Olympisch eventingpaard Zindane overleden

Olympisch eventingpaard Zindane overleden

0 1552
Theo van de Vendel - Zindane FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Zindane (v. Kreator xx) was het paard waarmee Theo van de Vendel deelnam in de discipline eventing aan de Olympische Spelen in Rio. Afgelopen weekend is hij overleden. De 16-jarige ruin werd de laatste jaren door Theo’s partner Florinoor Hoogland in de eventingsport uitgebracht.

‘Onze maat’

Hoogland bracht de ruin op lager niveau uit in de sport. Zaterdagochtend vroeg ging het op een wedstrijd in het Limburgse Kronenberg onfortuinlijk mis. In een wending tussen twee hindernissen van de cross stond de ruin ineens op drie benen. Er was direct veterinaire hulp aanwezig die besloot Zindane naar een dichtbij gelegen kliniek te brengen. Daar bleek dat de ruin een dusdanig gecompliceerde beenbreuk had opgelopen, dat het trieste besluit moest worden genomen hem in te laten slapen.
Van de Vendel vertelt:  “Dit is zo triest. Zindane was echt onze maat, we hebben zoveel mooie dingen met hem mee mogen maken en daar zal ik hem altijd dankbaar voor zijn.”

Olympische Spelen

Zindane was geen paard dat uitblonk in de dressuurring, maar wel een paard waar je in de cross altijd op kon rekenen. De combinatie Zindane – Van de Vendel werd regelmatig opgesteld in het Nederlandse Nations Cup team. In 2015 was de combinatie lid van het Nederlands team dat vierde werd op het Europeeskampioenschap in Schotland. Een jaar later volgde de Olympische spelen waar het team zesde werd. In 2018 kwamen Zindane en Van de Vendel op individuele basis aan de start op het WK in Tryon.

Bron: KWPN

Foto: Digishots

Reacties