Van Olst Horses: ‘Meer te weten komen over invloed WFFS-gen’

Van Olst Horses: ‘Meer te weten komen over invloed WFFS-gen’

Charlotte Fry - Everdale
Charlotte Fry - Everdale Subtop 2017 © DigiShots

Van Olst Horses wil graag meer te weten komen over de invloed van het WFFS-gen (Warmblood Fragile Foal Syndrome) op de fokkerij. Het bedrijf wil daarom de test betalen voor de eigenaren van merries die dit jaar met Everdale, zelf drager van het gen, willen dekken.

Via Amerika kwam onlangs aan het licht dat Everdale drager is van het WFFS gen nadat een veulen met de aandoening werd geboren. Dergelijke veulens zijn ten dode opgeschreven; er bestaat geen medicijn tegen de ziekte.

Relatief klein probleem

Van Olst denkt zelf dat de omvang van het probleem relatief klein is, omdat er in al die jaren en na bijna 1000 veulens die er van Everdale geboren zijn, nooit iets van deze problemen vernomen is.

Toch neemt de hengstenhouder het aantreffen van het gen zeer serieus en wil graag meer te weten komen over de invloed ervan op de fokkerij.

Test hebben inmiddels uitgewezen dat andere hengsten van Van Olst, zoals Negro, Painted Black, Lord Leatherdale, Chippendale, Glamourdale en George Clooney, negatief zijn; zij zijn dus geen dragers.

Standpunt KWPN

Van Olst gaat inventariseren waar het precies om gaat en wat de gevolgen zijn. Volgens de hengstenhouder is ook belangrijk welk standpunt het KWPN zal gaan innemen, want ‘vermoedelijk is Everdale zeker niet de enige drager in het Europese hengstenbestand’.

Merriehouders die met Everdale willen fokken moeten haren en een buisje bloed bij Van Olst Horses in Den Hout aanleveren. Van Olst zal ervoor zorg dragen dat dit voor onderzoek naar een laboratorium in Engeland gaat. De test word tot nu toe nog niet in Nederland uitgevoerd.

Verhoogd risico

De kosten van de test neemt Van Olst Horses op zich. Als de merrie na onderzoek geen drager blijkt te zijn, is er geen probleem. ‘Mocht de merrie wel drager zijn, dan is er een verhoogd risico , en is de keus aan de fokker om dit risico te nemen of voor een hengst te kiezen die geen drager is.’

Everdale blijft dus gewoon beschikbaar voor de fokkerij. ‘Het is nog één groot vraagteken, maar we moeten ergens beginnen,’ geeft Gert-Jan van Olst aan.

De hengst zelf maakte vorige week met amazone Charlotte Fry zijn debuut in de Intermediaire II tijdens de subtopwedstrijd in De Mortel. Ze wonnen de rubriek met maar liefst 77,48%.

Bron: Hoefslag / Van Olst

Foto: DigiShots

Reacties