Olga’s pony werd verkracht; eis 60 uur werkstraf

Olga’s pony werd verkracht; eis 60 uur werkstraf

In de Rotterdamse rechtbank stond vandaag een 23-jarige man uit Rockanje terecht die ervan wordt verdacht in 2014 en 2015 in zijn woonplaats diverse pony’s seksueel misbruikt te hebben. Eén van die pony’s was Brutus, de Welshpony van Olga Kegel. Zij was bij de rechtszitting aanwezig om de eis van het OM aan te horen. “Nu hebben we een keer iemand, eisen ze alleen een werkstraf”, verzucht ze.

Forensisch onderzoek

Er klopten wel vaker dingen niet op stal. Stukjes schrikdraad voor de deur, emmers die niet meer op hun plek stonden. Voor de zekerheid had Olga alvast een camera opgehangen. Maar in maart 2015 slaat ze pas echt alarm. “De stal was open en het leek net of er was schoongemaakt. Wat wij in ieder geval niet hadden gedaan.”

Olga belt de politie en die neemt de zaak direct serieus. “In 2012 hadden we ook al een keer gebeld, toen werd er met onze melding niets gedaan. Nu kwamen ze direct met een forensisch team”, vertelt ze.

Bij haar wedstrijdpony Brutus –Olga rijdt in de hoogste klassen van de mensport– vloeide er afscheiding uit de anus. “Later bleek dat sperma te zijn en dus hadden ze DNA-materiaal van de dader.”

Strotouw en schrikdraad

Ook op de camerabeelden is een man te zien die met de pony’s in de weer is. En die beelden kwamen weer overeen met camerabeelden die eerder op een andere stal in Rockanje waren gemaakt. De paarden bond hij vast aan de hals en aan de benen met strotouw of schrikdraad. “Onze Shetlandpony kreeg hij niet te pakken, maar Brutus is zo’n goedzak.”

De politie pakt uiteindelijk een jonge inwoner van Rockanje op die zich dus vandaag voor de rechter moest verantwoorden. Olga zag de man vanmiddag in de rechtbank. “Een beetje een zielig figuur. Niet heel slim en ook sociaal beperkt”, is haar indruk.

Moeite met vrouwen

“Een einzelgänger die moeite heeft contact te maken met vrouwen. Een paardenbeul zou ik ‘m niet noemen. Het ging hem puur om het seksuele, niet om het paard te verminken.”

Maar de verdachte toonde nauwelijks berouw, aldus Olga. “Ja, hij vond zichzelf heel zielig. Maar zijn excuses bood hij niet aan. Hij heeft al die tijd niet naar ons gekeken.”

Het Openbaar Ministerie eiste 60 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet de jongeman zich psychisch laten behandelen.

Geen voorbeeld

“Er wordt geen voorbeeld gesteld”, vindt Olga. “Nu hebben we eens zo iemand te pakken, komt hij met een taakstraf weg. Kunnen we hier nu niet meer aan doen? Hoe bescherm je je paarden tegen dit soort types?”

Want Olga is er niet gerust op dat dit niet nog een keer zal gebeuren.”De verkrachter is steeds langs ons slaapkamerraam gelopen naar de stal toe. Dat is zo’n eng idee”, vertelt ze. “En wie geeft ons de garantie dat hij niet in herhaling valt. Hij is nadat hij betrapt was zelfs nog geweest. Gaat zo’n behandeling wel iets uithalen?”

De rechtbank doet op 17 november uitspraak.

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

 

 

 

 

Reacties