Nynke van der Horn: “In Disney’s Dumbo spelen was ons hoogtepunt”

Nynke van der Horn: “In Disney’s Dumbo spelen was ons hoogtepunt”

Nynke van der Horn met Pasador (links op de foto) tijdens de opnames van Dumbo © Privébezit

Toen Nynke van der Horn een aantal jaar geleden op een filmpaarden-stal in Engeland ging werken had ze niet durven dromen dat ze ooit haar eigen filmpaard zou hebben. Ze leerde de PRE Pasador (v. Vasvanueces III) kennen op de set van Disney’s Dumbo en kon hem daarna overkopen. Samen verschenen ze op het witte doek in de film Redbad en Pasador vertolkte ook de rol van George in Britt Dekker’s Whitestar die binnenkort op Netflix verschijnt.

Liefde voor paarden

Het begon allemaal als een grote droom. Van der Horn steekt van wal: “Eigenlijk begon het echt al klein meisje. Zodra ik een paard in de wei zag lopen wilden mijn zus en ik er naartoe. Na verloop van tijd heeft mijn moeder mij een keer op een pony gezet en dat vond ik natuurlijk helemaal fantastisch. We zijn gaan rijden op de manege en op een gegeven moment kreeg mijn zus een verzorgpaard en ik genoot daar lekker van mee”, lacht de amazone. “Mijn ouders begonnen na een aantal jaar een zorgboerderij mét pony en toen kregen we in de loop van de jaren wat meer paardjes. In 16 jaar is dat uitgegroeid tot een binnenmanege met paarden en pony’s, waar verschillende lessen worden gegeven. 

Baantje

Tijdens een repetitie voor Dumbo

“In Engeland heb ik vrienden leren kennen die een eigen filmpaarden-stal hebben. Toen ben ik begonnen met helpen op de set en het trainen van de paarden. Ik had hier ook nog mijn eigen bedrijf, maar als het even kon vloog ik die kant op. Na twee jaar werd ik gevraagd om als stuntrijder in de Disney film Dumbo mee te doen. Ontzettend gaaf!” Van der Horn had daar haar vaste baantje en verzorgde daar de PRE Pasador met wie het meteen heel erg goed klikte. “Die stal had 100 paarden staan, sommige waren simpelweg een beetje over, maar verkopen was toch ook niet zo makkelijk. Toen heb ik een keer gekscherend gezegd: “Als je een keer een paard over hebt, geef maar aan mij.” “Er is niks mooiers, niks leukers en niks bravers dan een filmpaard denk ik dan.”

Mee naar Nederland

De eigenaresse van de stal had die opmerking goed onthouden. “Pasador was zes weken lang mijn vaste paard en op een dag zei ze; “Nou als je wil mag je Pasador kopen. Probeer hem deze weken uit en bekijk dan of je het nog steeds ziet zitten”. Mijn mond viel bijna op de grond, ik vond het geweldig om mijn Disney-paard mee naar huis te nemen!”, lacht de amazone. “Het beviel allemaal hartstikke goed en twee weken na mij kwam hij ook naar Nederland.”

In de broekzak

“Qua karakter is het een super vriendelijk en lief paard, maar wel een echte Andalusiër. Hij heeft wel pit, maar er zit geen kwaad in. Pasador is bomproof, hij wil wel eens wat proberen en hij kan wel eens wat eng vinden, maar als ik hem kan overtuigen doet hij het. Het is ook de grootste knuffelbeer van stal hier. We hebben een zorgboerderij voor cliënten met een beperking, maar zodra zij de paddock gaan uitmesten komt meneer al aan lopen. Hij kruipt nog net niet in hun broekzak!” 

Onder de indruk

Pasador als paard van de hoofdacteur in Redbad

Eenmaal in Nederland zette Pasador zijn carrière voort. “Er werd een oproepje geplaatst voor de film Redbad, waar ze figuranten voor zochten. Ik stuurde een berichtje, maar eigenlijk waren ze op zoek naar mannen en ik ben toch echt een vrouw”, vertelt de amazone verder. “Twee dagen voordat het filmen begon kreeg ik ineens een berichtje of ik toch niet wilde komen, want ze zaten in de knoei. Dus Pasador en ik verschenen op de set, ik werd inderdaad in een mannenpakje gehesen, maar liep per ongeluk de verkeerde tent in, de tent waar de hoofd-figuranten en de horse masters zaten. Dus mijn zus en ik raakten met die mensen aan de praat, ik vertelde wat we allemaal hadden gedaan en ze waren erg onder de indruk van het feit dat Pasador kan liggen op commando. We wisselden nummers uit en toen werd ik gebeld met de vraag of hij een grote rol kon spelen in Redbad. Uiteindelijk heeft hij anderhalve maand meegedaan en heeft hij bijvoorbeeld een verdrinking-scene gespeeld.”

Whitestar

Pasador als stand-in George

Daarna zag de amazone dat Britt Dekker haar film Whitestar ging maken en bedacht zich dat er natuurlijk meerdere paarden voor de rol van George nodig waren. “Mijn berichtje kwam terecht bij Media Horses International en zij kenden Pasador van Redbad. Een van de paarden was net kreupel geraakt, dus ze wilden Pasador graag gebruiken. Dus toen verscheen hij weer in een film.”

Mooie projecten voor de toekomst

“Al mijn dromen zijn eigenlijk al uitgekomen. Ik wilde altijd iets met filmpaarden doen en de ultieme droom was om zelf ook een keer mee te doen. Nu heb ik inmiddels in meerdere films gespeeld, maar de Disney-film Dumbo was toch echt wel het hoogtepunt. Daarnaast ben ik natuurlijk ontzettend gelukkig dat ik mijn eigen filmpaard heb en daar alle dagen van de week van mag genieten.  Ik hoop dat er nog meer van dit soort mooie projecten op ons pad mogen komen, want het toch wel iets unieks en super gaafs”, besluit de amazone enthousiast. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties