NVvH organiseert wedstrijd voor hoefsmeden

NVvH organiseert wedstrijd voor hoefsmeden

0 903
Hoefsmid
Foto: Remco Veurink

Op 28 september organiseert de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden (NVvH) een wedstrijd voor hoefsmeden. De deelnemers beslaan in deze hoefsmedenwedstrijd een paard met hun eigen middelen en strijden zo om de titel Beste Allround hoefsmid van Nederland.

Leden verenigen

Bij Equicentrum Sprong Vooruit in Rijkevoort wordt de nieuwe hoefsmedenwedstrijd georganiseerd. De NVvH organiseert deze wedstrijd in 2019 voor het eerst. Deze organisatie wil haar leden verenigen tijdens een uniek evenement waarbij de deelnemers strijden om de titel Beste Allround Hoefsmid van Nederland. Dit door ze te laten doen wat ze het liefst doen: paarden beslaan.

Opzet van de wedstrijd

De doelstelling van de wedstrijd is het beslaan van een paard met eigen middelen, deelnemers dienen hiervoor in het bezit te zijn van een diploma en lid te zijn van de NVvH. Twee leden van de NVvH beoordelen het beslag. Zij bekijken het bekappen, de ijzerkeuze, pasvorm van de ijzers, het nagelen, de stand, eventuele standcorrectie en ook het totaalbeeld. Eén jurylid gaat over de ergonomie en veiligheid van de bus. Een Arbo-medewerker of brandweercommandant voert deze beoordeling uit. Daarentegen bekijkt een ander jurylid de ergonomie bij de hoefsmid tijdens het werk, bijvoorbeeld zijn werkhouding en het gebruik van hulpmiddelen. Een laatste jurylid gaat over de communicatie van de hoefsmid met de klant. Dit kan ook een vrijwilliger zijn die het paard vasthoudt en een vragenlijst invult. Alle onderdelen worden bij elkaar opgeteld, waarbij het beslag dubbel telt.

Opgeven voor de hoefsmedenwedstrijd kan hier.

Bron: NVvH

Foto: Remco Veurink

Reacties