NRC: “Belangenverstrengeling ligt op de loer”

NRC: “Belangenverstrengeling ligt op de loer”

KWPN Hengstenkeuring 2018
KWPN Hengstenkeuring 2018 © DigiShots

Het NRC publiceerde donderdagavond de uitgebreide rapportage over het KWPN, waarvan de betreffende organisatie al bij voorbaat van liet weten de berichtgeving ‘suggestief’ te vinden.

NRC pakt uit met een reportage in twee delen. De krant toont met verschillende voorbeelden aan dat belangenverstrengeling binnen het KWPN ‘op de loer’ ligt.

Hengstenkeuring

De krant schrijft onder meer dat bestuursleden en juryleden van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland met hun eigen paarden meedoen aan de hengstenkeuring. Het NRC baseert het artikel op eigen onderzoek. “De redactie kreeg de beschikking over honderden interne documenten en sprak met twintig bronnen.”

“Eén van de KWPN-bestuursleden is zelf ook paardenhandelaar en heeft een zakelijke relatie met een jurylid”, is een van de bevindingen van het dagblad.

Belangenverstrengeling

Het NRC ging onder meer op bezoek bij paardenhandelaar Egbert Schep. “Op het moment waarop hij toetrad tot het bestuur van het KWPN raakten de belangen van zijn handel verweven met de hengstenkeuring. Schep wisselt voortdurend van rol. Nu eens is hij de handelaar die hoopt dat zijn paarden de keuring goed doorstaan. Dan weer de bestuurder die betrokken is bij het opstellen van de regels voor de keuring en overlegt met de commissie die de hengsten keurt.”

Uit uitslagen van keuringen in eerdere jaren blijkt echter niet dat bestuurslid Schep bevoordeeld wordt. “Hij heeft zelf juist het gevoel dat hij kritischer beken wordt.”

Vertroebeling in de lens

Volgens het NRC houdt het KWPN bovendien belangrijke informatie achter. Dat zou blijken uit het feit dat in het keuringsrapport van de hengst Kevin (v Dream Boy) niet naar voren komt dat de hengst een vorm van staar (juveniel cataract) heeft. Niet uitgesloten kan worden dat het om een erfelijke variant gaat.

“En als je paarden met een mogelijke erfelijke afwijking gaat uitsluiten, waar eindigt het dan”, tekent de krant uit de mond van Jacques Marée, die namens de eigenaren het woord voert, op.

Vertrouwelijke informatie

NRC ontdekte verder dat KWPN-bestuursleden inzage hebben in vertrouwelijke en persoonlijke informatie van paardenfokkers- en handelaren. Zo kunnen zij zien waarom bij bepaalde fokkers minder veulens geboren worden. Redenen als ‘betalingsproblemen’ of ‘inkrimping’ zouden de bestuursleden, die zelf ook handel drijven, voordeel op kunnen leveren.

‘Geneuzel’  noemt Egbert Schep dat.

Reactie KWPN

Het KWPN liet voor de publicatie van de reportage al weten dat de informatie van het NRC eenzijdig, onvolledig en op belangrijke onderdelen onjuist is.

‘In de eerste publicatie d.d. 30 mei stelt het NRC zij dat de hengstenkeuring doordrenkt blijkt van belangenverstrengeling. In de tweede publicatie wordt ingegaan op de samenwerking van ex-directeuren Johan Knaap en Emiel Nijhoff. Een hoop oud zeer wordt opgerakeld. Feiten zijn in beide artikelen onvoldoende geverifieerd, de artikelen zijn op een laat tijdstip aan het KWPN voorgelegd, waarbij reacties maar zeer summier zijn verwerkt. Het principe van ‘hoor en wederhoor’ – heilig in de serieuze journalistiek – is nauwelijks toegepast. Dit heeft geleid tot een zeer suggestieve berichtgeving, een krant als NRC volstrekt onwaardig.

Bron: NRC / Hoefslag

Foto: Digishots (archief)

Reacties