Nominaties KWPN ‘Horse of the year’ bekend

Nominaties KWPN ‘Horse of the year’ bekend

Hans Peter Minderhoud - Johnson TN KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Het einde van dit bijzondere jaar is in zicht, tijd om de balans op te maken. Welk paard verdient volgens jou de titel ‘Horse of the Year 2020’? Het KWPN heeft de genomineerde paarden bekend gemaakt.

Zes nominaties

De genomineerde paarden van dit jaar zijn: Cristello, Dana Blue, Desperado N.O.P., GC Chopin’s Bushi, Glamourdale en Zaïre-E.

Cristello (Numero Uno x Voltaire)

Ruim een jaar vormt de Numero Uno-zoon Cristello en combinatie met de Ierse topruiter Denis Lynch. Zij begonnen dit jaar goed met direct een overwinning in het 1.50m tijdens de wereldbekerkwalificatie in Leipzig. Daarnaast noteerde zij nog vijf andere top 5-klasseringen in het bijzondere wedstrijdseizoen van dit jaar. In St. Tropez wist Cristello in de derde week van september de 1.60m-Grand Prix op naam te zetten, een week later werd hij vierde in eveneens de 1.60m-Grand Prix van St. Tropez.

Dana Blue (Mr. Blue x Hemmingway)

Als er een combinatie de coronopauze geen windeieren heeft gelegd is het Dana Blue met Maikel van der Vleuten. Twee weken op rij wist de schimmelmerrie de 1.55m/1.60m-Grand Prix van St. Tropez te winnen, het eerste internationale concours sinds maart. In augustus werd ze zevende in de 1.60m-Grand Prix van St. Tropez, half oktober won ze op dezelfde locatie het 1.50m. Begin dit jaar werden zij derde in de Grand Prix van Bordeaux, derde in het 1.50/1.55m in Doha, tiende in de Grand Prix van Doha en zevende in de Global Champions Leguae van Doha.

Desperado N.O.P. (Vivaldi x Havidoff)

Op het Nederlands Kampioenschap was er brons voor de zwarte schoonheid Desperado N.O.P. (v. Vivaldi) onder zijn amazone Emmelie Scholtens. Op de enige andere grote wedstrijd van dit jaar waar zij aan de start verschenen, Jumping Amsterdam, noteerde deze combinatie eveneens een derde plaats. Desperado liet een score van 77,87% noteren in de Grand Prix en mocht daarmee als derde opstellen in de prijsuitreiking, in de kür op muziek volgde een score van ruim 80% en een achtste plaats.

GC Chopin’s Bushi (Contendro II x Nairobi)

Ook de tweede troef van Denis Lynch lijkt in topvorm. De viertienjarige Contrendro II-zoon GC Chopin’s Bushi heeft laten zien van grote waarde te zijn voor zijn Ierse ruiter. Het tweede weekend van januari noteerde deze combinatie drie top 5-klasseringen en een vijfde plaats in de wereldbekerkwalificatie. Een week later wonnen zij de wereldbekerkwalificatie van Leipzig, nog een week later was er een tweede plaats in het 1.55m van Gotenburg, de laatste wedstrijd voor de coronapauze sloten zij winnend af in Dortmund over een 1.50m-proef. De afgelopen tijd wisten zij diverse top 5-klasseringen te behalen in het 1.45m en 1.50m.

Glamourdale (Lord Leatherdale x Negro)

De verwachtingen waren hooggespannen van Glamourdale. De voormalig wereldkampioen heeft zijn potentie voor het hoogste werk inmiddels ook waar weten te maken. Glamourdale maakte dit jaar onze zijn vaste amazone Charlotte Fry zijn nationale Grand Prix-debuut met bijna 78%. Begin dit jaar was er al een winnend Zware Tour-debuut voor de negenjarige KWPN-hengst met ruim 74%. Hopelijk mogen we hem volgend jaar ook in de internationale dressuurring zien schitteren!

Zaïre-E (Son De Niro x Jazz)

De tweede merrie in de nominatie is Son De Niro-dochter Zaïre-E. Onder de Duitse Jessica van Bredow-Werndl laat zij zien op 16-jarige leeftijd nog altijd in topvorm te verkeren. Zo behaalde de combinatie dit jaar in Aarhus een persoonlijke recordscore van 85,335% in de kür op muziek. In het Hongaarse Mariakalnok wist deze combinatie zowel de Grand Prix als de kur op muziek te winnen, waren er tijdens Jumping Amsterdam twee vierde plaatsen, twee tweede plaatsen scoorden zij in Hagen en tweemaal derde werden zij in Aarhus.

Het stemmen is vandaag gestart en is mogelijk tot en met donderdag 31 december. Je kunt éénmaal je stem uitbrengen. Na 31 december worden de stemmen geteld en bekend gemaakt welk paard er met deze eervolle titel vandoor gaat.

Breng hier je stem uit.

De titel ging vorig jaar naar GLOCK’s Johnson TN, hij werd persoonlijk gehuldigd op de KWPN Stallion Show.

Bron: KWPN

Reacties